Consumul mondial de energie în 2009 - prima scădere de după al Doilea Război Mondial

Consumul mondial de energie va înregistra în 2009 prima scădere de după Al Doilea Război Mondial, de 3,5%, ca urmare a cererii reduse din partea sectorului industrial, potrivit unui studiu al firmei Capgemini.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Consumul mondial de energie în 2009 - prima scădere de după al Doilea Război Mondial

Consumul mondial de energie în 2009 - prima scădere de după al Doilea Război Mondial (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cererea de gaze naturale se va reduce cu 3% în 2009, conform studiului.

"În prima jumătate din 2009, consumul de energie electrică al marilor state europene a scăzut cu 5%, iar cel de gaze naturale cu 9%, faţă de primele şase luni din 2008", au afirmat experţii Capgemini, motivând declinul prin criza economică şi încetinirea activităţii industriale.

Reducerea consumului a început să afecteze marii furnizori europeni de energie.

"Companiile de utilităţi sunt mult mai afectate de criza economică decât am apreciat în urmă cu un an: consumul scade, preţurile scad, iar achiziţiile scumpe făcute au însemnat reducerea lichidităţilor", a declarat coordonatorul echipei care a întocmit studiul, Colette Lewiner.

Pentru a face faţă acestor provocări financiare, marii furnizori de energie "au amânat investiţiile în capacităţi de producţie, iar aceasta nu este o veste bună pentru securitatea aprovizionării", potrivit studiului.

Chiar dacă este prea devreme pentru a constata un declin generalizat al investiţiilor, sectorul energiei regenerabile din Europa este deja afectat, cu un declin de 14% în prima jumătate din 2009, după o creştere medie anuală de 56% în ultimii cinci ani.

Agenţia internaţională pentru energie estimează o scădere de 38% a investiţiilor în sectorul regenerabil în acest an.

În România, consumul de energie electrică s-a redus în primele nouă luni cu 9,3%, conform Institutului Naţional de Statistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici