Consumul privat a crescut cu aproape 6% în ianuarie, deşi toată lumea se aştepta să încetinească

Consumul privat, exprimat prin volumul vânzărilor cu amănuntul, a crescut în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022 cu aproape 6%, în accelerare puternică faţă de decembrie 2022, când creştea cu 3,6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
513 afișări
Imaginea articolului Consumul privat a crescut cu aproape 6% în ianuarie, deşi toată lumea se aştepta să încetinească

Consumul privat a crescut cu aproape 6% în ianuarie, deşi toată lumea se aştepta să încetinească

Consumul privat este cea mai importantă ramură economică, care face circa 60% din PIB-ul României, pe partea de utilizare.

Datele sunt mai bune decât aşteptările analiştilor financiari, potrivit Ziarului Financiar. La final de 2022 şi început de 2023, economiştii, inclusiv analiştii Băncii Naţionale a României (BNR), au spus că avansul consumului va frâna puternic în 2023, ceea ce va aduce şi o frână bruscă în economie. Prog­nozele încă se pot adeveri şi con­sumul să încetinească, dar primele informaţii, din ianuarie 2023 arată că vânzările retailerilor au accelerat.

„Consumatorii români au buzunare adânci“, remarcă econo­miştii Erste, proprietarul BCR, într-o analiză succintă a datelor INS. „În cel mai recent sondaj ESI (european sentiment index – indicatorul de încredere a consu­matorilor euro­peni), managerii din sectorul comer­ţului cu amănuntul au raportat o activitate comercială (vânzări) mai slabă în ultimele 3 luni, deşi com­ponenta aşteptărilor s-a îmbunătăţit semnificativ“, mai notează econo­miştii Erste/BCR.

Salariile din mediul privat, care au crescut în 2022, au fost probabil principalul driver pentru consumul privat în ianuarie, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.

„Faţă de decembrie aproape că s-a dublat rata anuală de creştere a consumului privat. Şi la începutul anului trecut consumul a fost un driver al creşterii economice. Aş spune că salariile din mediul privat au crescut anul trecut şi au acoperit o mare parte din creşterea de preţuri“, a spus Codirlaşu la ZF Live, emisiunea online susţinută de Orange Business Services.

De asemenea, adaugă Adrian Codirlaşi, este vorba şi de datele recente despre avansul economiei, peste aşteptări, care au sporit încrederea consumatorilor.

„Economia a crescut, rata de creştere este substanţială şi, de asemenea, duce la o încredere mai mare în economie şi automat o capacitate mai mare de a consuma.“

Analiza datelor mai detaliate arată că vânzările de alimente au prins avânt în ianuarie, după ce în decembrie 2022 au scăzut. Creşterea de vânzări de produse alimentare a fost de 5,4%. Ce mai mult au crescut vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte, care au avansat cu 28%. Dacă se adaugă şi inflaţia de 15% la preţul final, de exemplu, creşterea vânzărilor de articole vestimentare sare de 40% în ianuarie 2023, faţă de ianuarie 2022.

Singura categorie care a scăzut este vânzarea de carburanţi, care a scăzut cu 0,4%. Începând cu ianuarie 2023, a fost scoasă reducerea de 50 de bani la pompă pentru fiecare litru de benzină sau motorină.

Vânzările cu amănuntul sunt printre primele date relevante despre mersul economiei în 2023 şi plecarea este bună, în accelerare faţă de finalul lui 2022, când toată lumea aştepta mai degrabă o încetinire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici