Contrabandă cu produse de lux, aur şi argint din Turcia, cu ajutorul şoferilor de autocare

  • Mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră care acţionau din 2021 au fost destructurate, anunţă, joi, DIICOT.
  • Acestea aduceau cu autocare din Turcia produse de lux contrafăcute, aur şi argint, fără a trece de controlul vamal, apoi le vindeau „la negru”.
  • Au fost găsite şi droguri.
Urmărește
4139 afișări
Imaginea articolului Contrabandă cu produse de lux, aur şi argint din Turcia, cu ajutorul şoferilor de autocare

Contrabandă cu produse de lux, aur şi argint din Turcia, cu ajutorul şoferilor de autocare

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au luat măsura controlului judiciar faţă de 15 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare şi spălare a banilor.

Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, începând cu anul 2021 pe teritoriul României, s-au constituit mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acţiune şi componenţă internaţională, specializate în activităţi de transport pe teritoriul României a unor importante cantităţi de mărfuri, majoritatea susceptibile a fi contrafăcute, pentru care nu existau documente de provenienţă şi care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal. Acestea erau aduse din Turcia şi introduse în ţară prin sustragerea de la controlul vamal (nedeclarare), în scopul obţinerii unor importante sume de bani din valorificarea lor „la negru”.

„Astfel, 18 inculpaţi şi 8 suspecţi (membrii a trei grupuri infracţionale organizate) au efectuat transporturi de mărfuri către diverşi clienţi de pe teritoriul ţării, utilizând autocare de transport persoane. Bunurile, în mare parte contrafăcute, aveau la bază comenzi anticipate de la clienţi din România ori achiziţii directe şi erau aduse în colete la punctul de lucru al firmei de transport persoane , unde erau predate responsabilului de la firmă. După întocmirea listelor cu localităţile de destinaţie din România, codul sau denumirea beneficiarului, cantitatea şi contravaloarea de încasat, mărfurile erau predate şoferilor. Înainte de plecarea în cursă, mărfurile/bunurile erau introduse în cala de bagaje a autocarelor sau în ”zule” (ascunzători special amenajate) şi transportate în România, prin sustragere de la controlul vamal (nedeclarare). În momentul apropierii de destinaţie beneficiarii reali ai mărfurilor erau contactaţi telefonic şi, după sosirea în autogară, marfa este distribuită într-un timp foarte scurt. De asemenea, în fiecare autocar de transport persoane, pe lângă responsabilul de maşină şi şoferi, exista o persoană (denumită „joker”) care, în cazul depistării de către organele de poliţie/control prelua răspunderea pentru bunurile din autocar”, transmite, joi, DIICOT.

După introducerea în ţară, mărfurile erau puse în liberă circulaţie şi valorificate „la negru”, atât în centre comerciale, cât şi prin intermediul mai multor site-uri.

Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico – Financiare, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Dolj, Ilfov şi Mehedinţi, fiind identificate şi ridicate sume de bani (peste 55.000 euro, 11.500 USD) bijuterii din aur, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost efectuate depistări în trafic, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, parfumuri (majoritatea inscripţionate cu însemnele unor mărci de renume şi care prezentau suspiciuni de contrafacere), diverse materiale textile, bijuterii din aur şi argint, bunuri sustrase de la vămuire, pentru care nu au existat documente de provenienţă şi care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.

Într-unul dintre cazuri au fost descoperite, într-un lăcaş special amenajat (zulă), 403 grame de cocaină.

Cazul a fost înregistrat la DIICOT şi s-a dispus trimiterea în judecată a unui cetăţean turc, autor al infracţiunii, căruia instanţa de judecată i-a aplicat o pedeapsă de de 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici