- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Contrabanda cu ţigarete a continuat să scadă şi a ajuns în luna mai la sub 12% din vânzările totale
Contrabanda cu ţigarete a continuat să scadă în luna mai, când a ajuns la 11,8% din total, faţă de 15% în martie şi 22,5% în ianuarie, potrivit companiei de cercetare Novel.
Contrabanda cu ţigări a atins în ianuarie anul trecut un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent, scăzând de peste trei ori într-un an şi jumătate.
Potrivit companiei, un punct procentual recuperat de piaţă legală din contrabandă reprezintă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.
"Diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor, ca urmare a definirii unei strategii de combatere a contrabandei şi evaziunii fiscale, precum şi schimbărilor legislative", se arată într-un comunicat al Novel.
În România este incriminată ca infracţiune deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabandă). Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contravenţionale au crescut până la 100.000 lei.
"Pentru industria tutunului, scăderea pieţei negre înseamnă revigorarea volumelor de vânzări legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales în actualul context în care companiile producătoare de ţigarete se confruntă cu reglementări din ce în mai dure", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România.
Potrivit lui Adrian Popa, director CORA, BAT Romania, este nevoie de un cadru unitar şi simplificat şi de folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, criteriul cantitativ, atât pentru contrabanda în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală.
"Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existente la frontieră internă, cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal. Nu în ultimul rând, mijlocul de transport folosit pentru contrabandă ar trebui să poată fi confiscat, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse în ţară ilegal", a mai spus Popa.
Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi impozite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului