Contribuţiile la pensiile private ar putea fi plătite direct de către asiguraţi

Guvernul studiază posibilitatea ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să nu mai fie implicată în sistemul de plată a contribuţiilor la pensiile private, astfel încât plăţile să fie efectuate direct de persoanele care contribuie la fondurile de pensii administrate privat.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Contribuţiile la pensiile private ar putea fi plătite direct de către asiguraţi

Contribuţiile la pensiile private ar putea fi plătite direct de către asiguraţi

Întrebat, marţi, de presă, dacă după lansarea pilonului II de pensii vor apărea modificări legislative de organizare în sistem, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că există în prezent, la nivelul Ministerului Muncii, două proiecte legislative în lucru care să completeze cadrul legislativ privind fondurile private de pensii.

"De exemplu, una dintre prevederi ar fi problema eliminării plăţii acestor contribuţii de către ANAF şi ar urma ca plăţile să fie făcute direct de către cei care contribuie la fondul de pensii private", a spus Tăriceanu.

Preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu, susţinea, la începutul lunii iulie, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să elaboreze o procedura specială pentru colectarea contribuţiilor aferente fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, întrucât aceasta nu este prevazută în normele actuale.

"Noi îi ajutăm, colectăm sumele şi le repartizăm. Nu intră în atribuţiile ANAF. Codul de procedură fiscală prevede obligaţia de colectare doar pentru buget, nu pentru fondurile private de pensii. Va trebui elaborată o procedură specială pentru a ne delega aceste atribuţii", a spus atunci Chiţoiu.

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat vor fi finanţate cu o parte a sumelor plătite de angajaţi în contul contribuţiilor de pensii. Astfel, din suma totală, o parte va fi direcţionată către fondurile private, iar cea mai mare parte va fi destinată, în continuare, sistemului public.
Introducerea fondurilor de pensii administrate privat constă în transferul a 2% din contribuţia salariatului la asigurările sociale, de 9,5% din salariul brut.

Potrivit legislaţiei, ANAF şi Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) au rolul de colecta contribuţiile de la angajator şi de a le vira în conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat.

CNPAS deţine evidenţa persoanelor asigurate conform codului numeric personal şi lista cu contribuţiile la asigurările sociale de stat, partea angajatorului şi cea a angajatului.

Chiţoiu a menţionat că, până la sfârşitul lunii octombrie, Agenţia va finaliza baza de date pentru sistemul de pensii.

Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au afirmat, în repetate rânduri, că sistemele informatice ale CNPAS şi ale ANAF nu sunt compatibile, dar au dat asigurări că problema va fi rezolvată până la finele anului 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici