„Programul de cooperare Elveţiano-Român reprezintă un element important de consolidare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Elveţia, urmărind, ca şi obiectiv principal, să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale între România şi ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană extinsă, pe de o parte, precum şi între centrele urbane dinamice şi regiunile periferice slab dezvoltate din punct de vedere structural”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Finanţelor.
Valoarea fondurilor nerambursabile care urmează să fie virate României a fost aprobată de Parlamentul Elveţian în decembrie 2009.
Contribuţia acoperă domenii tematice precum securitatea, stabilitatea şi sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local şi regional, modernizarea sistemului judiciar), mediu şi infrastructură, promovarea sectorului privat, dezvoltarea socială şi a resurselor umane.
În cadrul acestei finanţări, în general, beneficiarii trebuie să asigure o cofinanţare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu excepţia cofinanţării asigurate de instituţiile publice, caz în care contribuţia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile şi de organizaţiile neguvernamentale, caz în care este prevăzută o contribuţie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.
Ministerul Finanţelor Publice este instituţia care gestionează această contribuţie financiară nerambursabilă în calitate de Unitate Naţională de Coordonare.