Copos estimează o scădere cu 25-30% a cifrei de afaceri a Ana Holding

Patronul grupului de firme Ana Holding, George Copos, estimează pentru acest an o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de euro, în scădere cu 25-30% faţă de nivelul înregistrat în 2008, pe fondul reducerii afacerilor hoteliere şi ale firmei Ana Imep Piteşti.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Copos estimează o scădere cu 25-30% a cifrei de afaceri a Ana Holding

Copos estimează o scădere cu 25-30% a cifrei de afaceri a Ana Holding în acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ianuarie, februarie, martie au mers foarte prost. Ana Imep (din industria producătoare de motoare electrice - n.r.) exportă 97% din producţie şi a fost cea mai afectată. Hotelurile au scăzut şi ele cu 30% în primele trei luni. Până la sfârşitul anului afacerile pe partea de hoteluri se vor reduce cu 30% faţă de bugetul previzionat la sfârşitul anului trecut", a declarat Copos.

El a arătat că în luna noiembrie din 2008, grupul şi-a bugetat pentru 2009 o scădere cu 10% a cifrei de afaceri din industria hotelieră faţă de anul anterior, astfel că diminuarea afacerilor previzionată pentru tot anul este de 40%.

Grupul Ana Holding deţine firmele Ana Hotels, care operează o serie de hoteluri, printre care Athenee Palace Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti, Ana Electronic, Ana Pan, Ana Teleferic şi Ana International.

Ana Hotels a înregistrat în 2008 afaceri de 42 milioane de euro, iar Copos vizează pentru acest an 30 milioane de euro.

"În industria hotelieră vor fi multe falimente în acest an. S-a construit cu 2.000 de euro pe metru pătrat, pe terenuri cumpărate cu 4.000 de euro pe metru pătrat şi s-au făcut hoteluri în locaţii care nu au nimic de-a face cu această industrie", a precizat Copos.

De asemenea, Copos a adăugat că a stopat toate proiectele imobiliare a căror construcţie trebuia să înceapă în Bucureşti încă de anul trecut, pe segmentul birouri şi rezidenţial, estimate la 200 de milioane de euro.

"Am finalizat un imobil de 14 locuinţe de lux în Bucureşti, în care am investit şapte milioane de euro, dar nu-l vindem deocamdată, aşteptăm. Cu turnul de birouri stăm de asemenea, deşi avem autorizaţia de construcţie şi putem începe oricând. Stăm cu proiecte imobiliare de 200 de milioane de euro, rezidenţiale şi birouri, pentru care avem autorizaţii de construcţie. Suntem dispuşi să aşteptăm oricât pentru a nu da faliment", a spus Copos.

Copos intenţiona să construiască, printre altele, un turn de birouri, cu o suprafaţă construită de 35.000 de metri pătraţi, investiţie de 40-50 de milioane de euro, şi un complex rezidenţial, cu o suprafaţă construită de 98.000 de metri pătraţi, investiţie de 98 de milioane de euro.

Omul de afaceri a adăugat că economia românească va începe să-şi revină din criză după doi ani de la momentul în care America va avea creştere economică.

"Criza ne va ajuta foarte mult, chiar dacă eu am pierdut 100-200 de milioane de euro. Românii îşi vor schimba mentalitatea. Am crezut că totul ni se cuvine, că putem cere creşteri de salarii fără să creştem productivitatea", a mai arătat Copos.

El a menţionat că, în contextul actual, a restructurat toate companiile din grup, cele mai mari reduceri de personal fiind realizate la Ana Imep, unde au fost disponibilizate 300 din cei 1.000 de angajaţi.

"Am profitat şi eu de această criză şi au plecat oameni care nu făceau performanţă", a mai spus Copos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici