- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copos vrea să-l urmeze pe Patriciu în Georgia
Omul de afaceri George Copos, care controlează grupul Ana Holding, cu venituri de circa 60 milioane euro anul trecut şi în care lucrează 2.000 de oameni, spune că îşi va investi o parte din bani în dezvoltarea unor proiecte în Georgia, în condiţiile în care businessul din ţară continuă să scadă.
ZF: Copos vrea să-l urmeze pe Patriciu în Georgia (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)
"Gata! Suntem obligaţi să ieşim în afară. Vom merge către Georgia cu industria alimentară şi cu investiţii imobiliare. Avem deja proiecte interesante pe care le vom dezvolta în această ţară, în care am găsit o deschidere foarte mare din partea Guvernului", a declarat George Copos, care a obţinut la cele patru companii Ana Hotels, Ana Imep, Ana Pan, Ana Teleferic o cifră de afaceri de aproape
8,7 milioane euro în primele trei luni, în scădere cu circa 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Ziarul Financiar în ediţia de miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Finanţatorul echipei de fotbal Rapid spune că este momentul să caute oportunităţi în străinătate, după ce, în urmă cu un an, susţinea că toţi banii lui sunt aici în ţară, ceea ce, în opinia lui, reprezintă un lucru foarte bun.
Copos este al doilea om de afaceri român care anunţă că îşi va extinde afacerile în Georgia, după ce Dinu Patriciu a achiziţionat un pachet de acţiuni al unei bănci din Georgia, în urma unei tranzacţii evaluate la 15 milioane de dolari.
Cele mai mari patru companii ale grupului Ana Holding, respectiv Ana Hotels, Ana Imep, Ana Pan şi Ana Teleferic, controlate de omul de afaceri George Copos, au înregistrat în priumul trimestru din acest an o cifră de afaceri de aproape 36,4 milioane de lei (8,7 milioane de euro), în scădere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut.
Mai mult, numărul angajaţilor din aceste patru companii s-a redus cu 400 de oameni, până la 1.500 de salariaţi. La nivel de grup, Copos mai are 2.000 de angajaţi.
"Anul acesta va fi, aşa cum am mai spus, mai greu decât anul trecut. În primele trei luni ale acestui an, afacerile la cele patru mari companii pe care le deţin în turism (Ana Hotels şi Ana Teleferic), în industria alimentară (Ana Pan) şi în industrie (Ana IMEP) au avut scăderi cu peste 20%. Cred aşadar că 2010 va fi un an foarte greu şi foarte complicat din toate punctele de vedere", a precizat omul de afaceri, care controlează mai multe businessuri prin grupul Ana Holding.
George Copos, 56 de ani, a intrat în business în 1990 după ce a deschis o cofetărie în Capitală, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă importul şi distribuţia de electronice şi electrocasnice, fiind timp de aproape 10 ani distribuitor exclusiv al produselor Samsung.
În 2008, anul de vârf al economiei româneşti în cei 20 de ani de capitalism, afacerile controlate de Copos ajunseseră în jurul a 100 de milioane de euro, însă efectele crizei financiare s-au văzut rapid şi în rezultatele raportate de grupul de firme controlat de antreprenorul român.
După cinci, şase trimestre de scăderi consecutive, Copos, finanţatorul echipei de fotbal Rapid Bucureşti, susţine că a venit momentul să investească în străinătate.
"Nu avem altă soluţie decât să ieşim în străinătate. Vom merge către Georgia cu industria alimentară şi cu investiţii imobiliare, o ţară în care am găsit o deschidere foarte mare din partea Guvernului. Dacă la noi sunt foarte multe taxe, acolo sunt doar cinci taxe", a spus Copos, adăugând că dificultăţile aduse de această criză economică îl obligă să caute alte oportunităţi.
Decizia sa este oarecum surprinzătoare, ţinând cont de faptul că în urmă cu un an proprietarul grupului Ana spunea într-un interviu acordat ZF: "Toate proiectele mele investiţionale s-au derulat în
România. Toţi banii mei sunt investiţi aici, în ţara noastră. Dacă am făcut bine sau nu, se va vedea mai târziu. Eu consider că am făcut bine".
Hotărât să investească în Georgia, Copos devine al doilea mare antreprenor român "atras" de regimul fiscal al acestui stat, după ce mliardarul român Dinu Patriciu a investit anul trecut circa 15
milioane de dolari pentru achiziţia celei mai mari bănci georgiene, Banca Populară, alături de fostul premier georgian Lado Gurgenidze.
Tot facilităţile oferite de regimul fiscal au fost motivele care l-au determinat pe Patriciu să intre pe piaţa din Georgia.
Mai mult, pe lângă Georgia, sunt foarte interesante şi ţările arabe, inclusiv Libia, în opinia lui Copos. "Mă uit foarte serios la ţările care s-au deschis foarte mult şi care prezintă facilităţi pentru investitori şi unde cred că ar trebui să mergem".
Cu toate acestea, finanţatorul echipei de fotbal Rapid Bucureşti nu a dat prea multe detalii legat de stadiul în care se află aceste proiecte de investiţii în străinătate, suma de bani pusă în joc sau numele
managerilor pe mâna cărora va lăsa dezvoltarea grupului pe noi pieţe.
Deşi cu afaceri în scădere, toate companiile lui Copos au terminat pe profit.
Proprietarul Ana Holding, care a fost în perioada 2004-2006 vicepremier din partea Partidului Conservator în guvernul Tăriceanu, spune că nicio companie nu este în pericol de a da faliment în
acest moment, fără să precizeze însă valoarea profitului încasat.
"Sunt bucuros că toate companiile sunt în viaţă". În opinia omului de afaceri, în trimestrul al treilea din acest an vor fi foarte multe companii mari care vor intra în faliment, în special din rândul
celor care nu au făcut restructurări în trimestrul patru al anului 2008, dar şi din rândul celor care nu au căutat "business în altă parte".
Începând cu sfârşitul anului 2008, la Ana Holding au avut loc restructurări la sânge, unu din patru angajaţi fiind concediat. Omul de afaceri a renunţat la 600 de oameni din octombrie 2008, în
încercarea de a evita o scădere a afacerilor cu peste 20%. Cea mai afectată companie a fost Ana Imep, fabrica în care se produc motoare electrice pentru electrocasnice, cu afaceri de 37,8 milioane
de euro în 2008, de unde au fost disponibilizaţi 300 de oameni.
"Optimizăm costurile peste tot, optimizăm personalul, investiţiile, tot ce se poate optimiza. Evoluţiile din mediul de afaceri nu ne oferă prea multe opţiuni", a spus Copos.
În trimestrul unu al anului trecut lucrau în grupul Ana Holding 2.400 de oameni, numărul lor ajungând la 2.000 în primele trei luni ale anului. Spre exemplu, din 400 de angajaţi în hotelurile de la munte şi de la mare ale omului de afaceri a rămas doar cu 100 de oameni în extrasezon."Am tăiat tot ce se putea tăia de la toate capitolele".
Cele şapte hoteluri deţinute de Copos, care operează 1.000 de camere şi care sunt grupate în compania Ana Hotels, au avut în primele trei luni ale anului acesta o scădere cu 12,3% a cifrei de
afaceri, până la 7,4 milioane de lei (1,8 mil. euro), potrivit datelor furnizate de companie.
Anul trecut, George Copos obţinea de la cele şapte hoteluri pe care le deţine, unităţile de cinci stele Hilton şi Crowne Plaza din Capitală, Sportul, Bradul şi Poiana din Poiana Braşov, dar şi unităţile Europa şi Astoria din Eforie Nord, aproape 26 de milioane de euro.
Copos susţine că anul 2010 este un an în care obiectivul grupului constă în angajarea unor investiţii semnificative. "Folosim creditul obţinut de la BRD pentru investiţii în industria hotelieră", a spus
Copos.
Omul de afaceri a contractat anul trecut un credit de 25 de milioane de euro de la BRD, unul dintre cele mai mari credite acordate unei companii anul trecut.
Cel mai mare proiect investiţional în hoteluri, vizează unităţile de la munte, respectiv hotelul Sportul, care va fi modernizat în totalitate, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro.
Mai mult, Copos plănuieşte să reia vara aceasta dezvoltarea proiectului de birouri Ana Tower, de lângă Crowne Plaza, o clădire de 28 de etaje.
"Investiţia este estimată acum la 65 de milioane de euro, având în vedere că preţul materialelor de construcţii este mai mic". În 2008, omul de afaceri estima o investiţie de 100 de milioane de euro în
acest proiect, care se va întinde pe o suprafaţă de 67.000 mp.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO