Corina Creţu: 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles pentru trei noi spitale regionale. Dîncu: Locaţiile au fost stabilite. Nu a fost consens local

Comisarul european Corina Creţu a declarat joi, la Bucureşti, că 150 de milioane de euro, destinaţi construcţiei a trei spitale regionale în România, aşteaptă încă la Bruxelles, pentru care "nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate".

Urmărește
3043 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles pentru trei noi spitale regionale. Dîncu: Locaţiile au fost stabilite. Nu a fost consens local

Corina Creţu: 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles pentru trei noi spitale regionale (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"A fost o luptă continuă să convingem Comisia Europeană să aloce aceşti bani pentru trei noi spitale regionale, iar la aprope un an de zile – în iunie 2015 am semnat POR, unde s-au prevăzut aceste spitale. Din păcate, nu există până la această oră nici amplasamentul unde vor fi amplasate aceste spitale", a spus Creţu la o conferinţă despre impactul POR 2007 – 2013.

Comisarul european a mai spus că pentru Sănătate şi Educaţie, România are alocate 500 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020, iar pentru fiecare spital regional, 50 de milioane de euro.

"Domeniul sănătăţii mă preocupă în mod special. Pentru următorii ani, 280 de investiţii sunt prevăzute pentru a fi făcute pentru unităţi sanitare şi ambulatorii de specialitate în sate şi oraşe pentru 35 de unităţi de urgenţă în cadrul spitalelor judeţene şi pentru trei noi spitale regionale (...) Sunt foarte tristă să văd acum, în anul 2016 că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu a fost definitivat", a spus Creţu.

Comisarul european a mai spus că niciuna din investiţiile pentru următorul exerciţiu nu poate fi realizată pentru că nu a ajuns la Comisia Europeană harta infrastructurii serviciilor medicale care să prezinte nevoile clare ale judeţelor şi regiunilor României în domeniul sănătăţii.

Corina Creţu a declarat că a vorbit cu miniştrii Dezvoltării şi Sănătăţii şi că trebuie de o evaluare exactă a nevoilor din domeniul sănătăţii pentru a şti exact unde se poate investi. "Am înţeles că Guvernul deja se angajează cu Banca Mondială pentru a avea aceste studii şi speranţa mea este să putem începe aceste investiţii cât mai repede", a decalarat Creţu.

Comisarul a mai spus că o situaţie similară celei din domeniul sănătăţii este în cazul managementului deşeurilor. "Avem 380 de milioane de euro pentru dezvoltarea managementului deşeurilor. Nu există un plan naţional de dezvoltare care să indice unde şi cât anume să investească în acest domeniu", a spus oficialul european.

Pentru noul cadru financiar 2014 – 2020 îngrijorările la Bruxelles sunt legate de ritmul lent de lansare a proiectelor şi de deschidere a sesiunilor de proiecte.

"Fac apel la autorităţile de management să ia în considerare creşterea numărului de proiecte retrospective, să aloce timp suficient şi resursele necesare pentru a asigura legalitatea şi regularitatea cheltuielilor retrospecitve", a mai spus Creţu.

La eveniment au luat parte şi miniştrii Dezvoltării şi Fondurilor Europene, Vasile Dâncu şi, respectiv, Aura Răducu, şi foştii miniştri ai Dezvoltării, Liviu Dragnea şi Elena Udrea.

Dîncu: Locaţiile pentru cele trei spitale regionale au fost stabilite; nu a fost consens local

Locaţiile pentru trei spitale regionale, care au deja finanţare e 150 de milioane de euro din fonduri europene, au fost stabilite deja, iar întârzierile s-au produs pentru că nu a existat consens pe plan local, a declarat joi ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu.

"Ca beneficiar, o să terminăm acest dosar al spitalelor regionale. (...) Am început deja negocierile legate de locaţie, locaţiile sunt. N-a existat un consens pe plan local, din păcate, şi ani de zile politicienii locali s-au ciondănit câteodată în unele locuri pentru a pune o locaţie sau alta, dar acum în principiu eu ştiu că cele trei locaţii sunt deja stabilite. Mai trebuie foarte puţin, ne lipseşte această hartă a nevoilor medicale", a declarat Dîncu la Palatul Parlamentului, după ce a participat la o conferinţă despre impactul POR 2007 – 2013.

Mnistrul a mai spus că există deja o echipă interministerială care lucrează la acest proiect şi că o hartă a nevoilor medicale va fi terminată până în luna iunie.

"Avem o echipă care se ocupă de problema spitalelor regionale, deja avem o echipă care lucrează la harta nevoilor pentru servicii medicale pentru cele trei locaţii. Cred că asta se va termina până în luna iunie cel târziu. Celelalte elemente care ţin de greutatea de a implementa şi care erau legate de unitatea de implementare de la Ministerul Sănătăţii, care nu putea să funcţioneze cu doi oameni, au fost transferate spre Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale", a mai spus Dîncu.

De asemenea, fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat joi că responsabilitatea pentru întârzieri aparţine autorităţilor locale, care " încă nu s-au hotărât pe ce amplasament să fie fie ridicate aceste obiective".

"(Problema – n.r.) trebuia rezolvată. Astăzi nu vorbesc de vina nimănui. Am zis să fim foarte pozitivi, toată lumea să pună umărul, să cheme autorităţile locale din cele trei oraşe – Cluj, Iaşi şi Craiova şi împreună să găsească o soluţie să depăşească stadiul de adrese trimise de la unii la alţi", a declarat fostul ministru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici