- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.06.2013, 10:09)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Şansele sunt bune pentru o decizie favorabilă proiectului Nabucco Vest
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, susţine că sunt şanse bune că decizia care va fi anunţată în curând de consorţiul Şah Deniz privind livrarea gazelor azere să fie favorabilă proiectului Nabucco Vest, dar România trebuie să fie pregătită cu alternative dacă va fi ales proiectul concurent TAP.
Urmărește
235 afișări
"Şansele sunt bune, cu atât mai mult cu cât statele din Vişegrad au anunţat public, în urmă cu câteva săptămâni, interesul de a intra în proiect, iar GDF Suez a cumpărat o parte din acţiunile companiei Nabucco în urmă cu o lună şi jumătate", a afirmat Corlăţean, joi seară, la Gândul.live.
El a arătat că în cazul în care va fi selecţionat proiectul TAP, prin care gazul azer este livrat spre Italia prin Grecia, atunci România are pregătite soluţii alternative cum ar fi realizarea ulterioară, decalată, a Nabucco Vest, dar şi exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră şi a gazelor de şist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Sper să fie o reuşită şi să fim pregătiţi dacă o să fie o reuşită, dar trebuie să fim pregătiţi şi dacă se va întâmpla să nu fie o reuşită. Întotdeauna sunt soluţii alternative. Realizarea ambelor proiecte din Coridorul Sudic, dar decalate temporar, apoi România are nişte rezerve în platoul continental al Mării Negre, gazele de şist care reprezintă o soluţie alternativă foarte consistentă", a mai spus Corlăţean.
MAE român a catalogat joi drept "premature şi speculative" informaţiile şi comentariile apărute recent privind o decizie a consorţiului care exploatează zăcământul azer de la Şah Deniz de a transporta gazele prin conducta TAP, în detrimentul proiectului Nabucco Vest, la care este parte şi România.
Consorţiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Potrivit informaţiilor obţinute de ziarul austriac WirtschaftsBlatt, reprezentanţii statului azer şi ai investitorilor de la Şah Deniz s-au întâlnit, joi, la Baku, unde au luat decizia finală privind gazoductul preferat pentru a aduce gaze în Europa. Pentru moment, hotărârea rămâne un secret, notează publicaţia.
Proiectul câştigător va fi anunţat pe 28 iunie, cu o săptămână înainte ca preşedintele azer Ilham Aliyev să se întâlnească, la Bruxelles, cu preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre coridorul sudic de transport al gazelor naturale.
Analiştii contactaţi de WirtschaftsBlatt consideră că şansele sunt 50-50.
Pe de altă parte, analistul Emil Hurezeanu a susţinut recent că proiectul Nabucco Vest, care urma să traverseze România, nu mai este de actualitate, deoarece Azerbaidjanul a făcut opţiunea pentru gazoductul TAP.
Nabucco Vest ar urma să lege graniţa europeană a Turciei cu Austria.
Pentru a putea aduce gazele din Şah Deniz în Europa, Nabucco Vest ar urma să le preia din gazoductul TANAP, care porneşte de la zăcământul Şah Deniz şi ajunge până la graniţa europeană a Turciei. Acţionarii Nabucco Vest discută cu acţionarii TANAP să interconetze cele două conducte.
Totodată, tot de la graniţa europeană a Turciei pleacă o altă conductă de gaze, prin Grecia şi peste mare până în Italia, denumită TAP.
Oficialii Nabucco discută cu reprezentanţii consorţiului care dezvoltă zăcământul Şah Deniz să cumpere gazele şi să le livreze în Europa.
Începerea lucrărilor la Nabucco este programată pentru 2015, iar primele livări ar urma să fie făcute în 2018 în Georgia şi Turcia. Gazele transportate de această conductă erau preconizate să ajungă în Europa în 2019.
Din consorţiul Nabucco fac parte Bulgaria, Turcia, România, Ungaria şi Austria. Germania s-a retras recent din proiect. Gazele transportate de conductă ar urma să vină din Azerbaijan şi să treacă prin Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe