Prima pagină » Economic » Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran

Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran

O parte din turoperatorii străini vor să scoată România din cataloagele lor şi să-i facă antireclamă, nemulţumiţi de faptul că programul de vizitare a Castelului Bran a fost redus, iar mobilierul este mutat în clădirea Vămii Bran, se arată într-un comunicat al ANAT.
Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran
25 mart. 2009, 12:15, Economic

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) spun că au primit prosteste din partea unor turoperatori străini care, nemulţumiţi de reducerea programului de vizitare a castelului, vor să scoată România din cataloagele lor.

De la sfârşitul lunii februarie, în programul de vizitare a castelului au fost introduse două zile de pauză, luni şi marţi, iar în restul săptămânii programul a fost micşorat la 4-5 ore.

"În plus, în prezent mobilierul este mutat în clădirea Vămii Bran, în castel rămânând doar pereţii dezgoliţi", se precizează în comunicat.

Potrivit ANAT, este necesară o intervenţie urgentă a Ministerului Turismului pentru o "campanie de salvare" a Castelului Bran.

"Dorim să lansăm un semnal de alarmă către Ministerul Turismului pentru o şansă de răscumpărare a castelului. Se vehiculează diferite sume în acest sens, 20-30-40 milioane dolari sau euro. Cert este că muzeul trebuie să se păstreze cu exponatele sale, cu castelul, dar şi cu specificul etnografic", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele ANAT, Mircea Vladu.

El a adăugat că o situaţie asemănătoare poate avea loc anul viitor, atunci când va fi retrocedat şi Castelul Peleş.

Castelul Bran va intra, în luna mai, în administrarea lui Dominic de Habsburg, căruia i-a fost retrocedat în urmă cu trei ani. Până în prezent, statul român a plătit chirie pentru păstrarea colecţiilor sale în Castelul Bran, însă obiectele respective vor fi mutate la Vama medievală, domeniu situat în apropierea castelului.

Transferarea colecţiilor a început deja, obiectele respective urmând să poată fi vizitate în curând la Vama medievală, a declarat săptămâna trecută ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Şi domeniul Vama medievală a fost restituit familiei de Habsburg, însă statul român va păstra acest spaţiu până în 2012.

Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg şi până pe 18 mai 2009 va păstra destinaţia de muzeu, fiind în administrarea statului român, prin intermediului Ministerului Culturii.