Prima pagină » Economic » Schimbarea contractului de energie. Oficial ANRE: 1 iulie nu este termenul limită pentru intrarea pe piaţa concurenţială

Schimbarea contractului de energie. Oficial ANRE: 1 iulie nu este termenul limită pentru intrarea pe piaţa concurenţială

1 iulie nu este un termen limită până la care clienţii trebuiau să intre pe piaţa concurenţială, prin încheierea de noi contracte, dar este momentul de când se aplică noile preţuri de serviciu universal, a explicat joi Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE la Digi24.
Schimbarea contractului de energie. Oficial ANRE: 1 iulie nu este termenul limită pentru intrarea pe piaţa concurenţială
Dorin Oancea
01 iul. 2021, 13:28, Economic

Noile preţuri de serviciu universal sunt valabile în următoarele şase luni în cazul energiei electrice şi pentru următorul an în cazul gazelor, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

„În ambele pieţe, din păcate, aceste preţuri sunt în creştere pentru clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială. În cazul pieţei de energie electrică creşterile sunt între 1 şi 7%, în funcţie de zona în care sunt clienţii şi furnizorul lor de energie electrică, iar la gaze creşterile pot fi chiar şi de 25%”, a precizat vicepreşedintele ANRE.

Creşterile vin în primul rând din evoluţia pieţelor angro, unde se înregistrează majorări în toată Europa, mai ales în comparaţie cu preţurile de anul trecut, când, din cauza restricţiilor, cererea a fost redusă şi preţurile mici.

Pe piaţa gazelor naturale o treime din totaalul consumatorilor au trecut în piaţa concurenţială, şi mai mult de jumătate pe piaţa de energie electrică.

Consumatorii pot opta pentru schimbarea furnizorului de gaze sau de electricitate oricând, în baza ofertelor pe care companiile le anunţă pe comparatorul ANRE.

Facturile la energia electrică ar putea creşte cu 3 – 13%, în condiţiile în care consumatorii trebuiau să se decidă asupra schimbării furnizorului, pentru a intra pe piaţa concurenţială.

Conform oficialior ANRE, din cei 8,9 milioane de clienţi casnici aproape jumătate sunt în prezent pe piaţa concurenţială. Cei care nu au optat pentru piaţa concurenţială sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă – Enel, E-ON, Electrica şi CEZ, care au anunţat creşteri de preţuri cuprinse între 3 şi 13%.