- Home
- Economic
- BRUXELLES, (03.02.2014, 16:56)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corupţia prejudiciază economia europeană cu aproape 120 de miliarde de euro pe an
Corupţia "costă" anual aproximativ 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene (UE), potrivit unui raport publicat luni de către Comisia Europeană (CE), care prezintă lista sectoarelor în care situaţia ar putea să fie ameliorată.
Urmărește
124 afișări
Corupţia prejudiciază economia europeană cu aproape 120 de miliarde de euro pe an (Imagine: Shutterstock)
"Corupţia subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice şi în statul de drept, ea provoacă pagube economiei europene şi privează puterile publice de venituri fiscale de care acestea au o nevoie acută", a subliniat, citat într-un comunicat, comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Cecilia Malmström.
"Statele membre au făcut mult, în decursul ultimilor ani, în lupta împotriva corupţiei, dar raportul publicat astăzi (luni) arată că aceste eforturi sunt departe de a fi suficiente", subliniază ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Raportul, primul de acest tip, nu stabileşte un clasament al ţărilor europene în domeniul corupţiei, ci relevă principalele lacune observate în lupta împotriva corupţiei la nivel european.
În particular, controalele interne cu privire la procedurile din cadrul administraţiilor publice sunt considerate insuficiente, iar regulile referitoare la conflictele de interese variază de la un stat la altul, la fel ca şi eficienţa prevenţiei şi acţiunilor în instanţe.
Raportul deplânge totodată faptul că majoritatea statelor UE nu dispune de statistici cu caracter global referitoare la infracţiuni de corupţie, ceea ce îngreunează comparaţia şi evaluarea.
El subliniază, de asemenea, asupra faptului că integritatea în viaţa politică rămâne o problemă, în numeroase state membre. De exemplu, nu este o practică curentă ca partidele politice şi corpurile alese să se doteze cu coduri de conduită privind corupţia, iar cele existente nu au, adesea, efecte reale. Lacune importante subzistă în special în domeniul finanţării partidelor politice.
De asemenea, sectorul pieţelor publice este deosebit de expus corupţiei, se notează în raport.
Capitolul referitor la Franţa insistă în special asupra acestui ultim punct, dar şi asupra riscurilor privind corupţia în tranzacţii comerciale internaţionale.
Comisia publică, în paralel, un sondaj Eurobarometru, care arată că 76% dintre europeni cred că fenomenul corupţiei este foarte răspândit. În total, 8% dintre respondenţi afirmă că au fost implicaţi sau martori ai unui act de corupţie în ultimul an. În Franţa, 68% dintre persoanele intervievate apreciază că fenomenul corupţiei este foarte răspândit, iar 25% afirmă că s-au confruntat cu el în decursul ultimului an.
Raportul poate să fie consultat pe site-ul http://ec.europa.eu/anti-corruption-report.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36