- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.01.2020, 11:17)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coşmar pentru China. Virusul din Wuhan este ultimul lucru de care economia ţării are nevoie
O epidemie cu un virus nou şi mortal este ultimul lucru de care are nevoie China, în condiţiile încetinirii economiei şi conflictului comercial cu Statele Unite.
Urmărește
4769 afișări
Coşmar pentru China. Virusul din Wuhan este ultimul lucru de care economia ţării are nevoie. Sursă foto: Profimedia
Coronavirusul Wuhan - care a ucis 56 persoane şi a infectat peste 2.000 la nivel mondial, până acum - a perturbat deja bursele chineze şi a aruncat în aer planurile pentru vacanţa de Anul Nou Lunar pentru milioane de oameni.
"Dacă încerci să reechilibrezi economia chineză, acesta este unul dintre ultimele evenimente pe care vrei să le vezi", a spus Logan Wright, director la Rhodium Group, citat de CNN.
A doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu cel mai lent ritm din aproape trei decenii anul trecut, confruntându-se cu creşterea datoriilor, scăderea cererii interne şi cu taxele vamale americane, multe dintre acestea rămânând în vigoare în ciuda unui armistiţiu recent. Beijingul este îngrijorat şi de şomaj şi a anunţat un val de măsuri de stimulare a economiei, în ultimele săptămâni, menite să prevină disponibilizările în masă.
Cea mai mare parte a tarifelor impuse de Washington bunurilor chineze în valoare de miliarde de dolari nu a dispărut, spune economistul ING Robert Carnell, adăugând că Beijingul a folosit deja „fiecare pârghie de politică care ar putea fi folosită” pentru a încerca să compenseze efectele disputei comerciale.
Wright a numit calendarul epidemiei cel puţin nefericit, având în vedere vacanţa de Anul Nou Lunar. Perioada este scena celei mai mari migraţii umane anuale de pe Pământ, timp în care sute de milioane de călători chinezi se înghesuie de obicei în trenuri, autobuze şi avioane pentru a se reuni cu cei dragi.
Autorităţile de reglementare ale companiilor aeriene au instruit transportatorii chinezi să ofere anulări gratuite pentru zborurile către oraşeşe afectate, iar presa de stat a raportat că autorităţile feroviare fac demersuri similare.
Izbucnirea SARS din 2003, care a îmbolnăvit 8.098 de persoane şi a ucis 774 de persoane în 37 de ţări diferite, a costat economia mondială 40 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate, economiile Chinei şi Hong Kongului suportând această povară.
La fel ca SARS, focarul de coronavirus Wuhan ar putea genera temeri pe scară largă şi ar face oamenii să evite să iasă din case. Acest tip de comportament ar aduce o lovitură uriaşă pentru sectorul serviciilor, care acum reprezintă aproximativ 52% din economia chineză.
Izbucnirea SARS a forţat anularea vacanţei de o săptămână de 1 mai din China, a forţat amânarea sau oprirea evenimentelor sportive, de afaceri şi culturale şi a transformat Beijingul într-un oraş fantomă.
Investitorii sunt deja îngrijoraţi de ceea ce ar putea însemna virusul Wuhan pentru industria călătoriilor din China. Acţiunile celor trei mari companii aeriene ale ţării - Air China, China Sud şi China de Est - au închis săptămâna cu scăderi de peste 2,5% la Shanghai şi Hong Kong. Şi sectorul aviaţiei „probabil va rămâne sub presiune, pentru că numărul cazurilor confirmate va creşte”, a spus Andrew Lee, analist de capital la Jefferies.
SARS a avut, de asemenea, un impact mai larg asupra economiei. Rata anuală de creştere a Chinei a scăzut la 9,1% în al doilea trimestru 2003 de la 11,1% în primul trimestru al acelui an, potrivit companiei de brokeraj Macquarie Group.
De această dată, impactul asupra PIB-ului Chinei ar putea fi şi mai grav, sectoarele cele mai direct afectate constituind acum o parte mai mare a economiei, a scris analistul Commerzbank Hao Zhou şi economistul Marco Wagner. De exemplu, turismul reprezintă astăzi aproximativ 5% din PIB-ul Chinei, comparativ cu 2% în 2003.
Însă China îşi intensifică eforturile pentru a bloca virusul, iar unele lecţii au fost învăţate începând cu 2003, când autorităţile au comunicat ineficient şi au redus iniţial severitatea focarului SARS.
"Zvonurile şi veştile rele au înecat informaţiile bune la acea vreme, iar oamenii au devenit deosebit de atenţi", a spus Logan Wright de la Rhodium Group, adăugând că se aşteptă că impactul economic al virusului Wuhan să nu fie la fel de sever ca în cazul SARS.
După ce SARS s-a stins, creşterea Chinei şi-a revenit rapid şi a urcat la 10% în al treilea trimestru 2003, potrivit Hao şi Wagner de la Commerzbank.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Coronavirusul: Primarul din Wuhan se aşteaptă la alte 1.000 de cazuri în oraş. Guvernatorul provinciei Hubei, „chinuit” de gândul că ar fi responsabil pentru epidemie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe