Costul de împrumut al Italiei a atins un nou maxim, randamentul obligaţiunilor depăşind pragul de 7%

Costurile de împrumut ale Italiei au crescut miercuri la un nou maxim-record, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 10 ani depăşind pragul critic de 7%, peste care mulţi economişti consideră că datoria de stat devine nesustenabilă.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Costul de împrumut al Italiei a atins un nou maxim, randamentul obligaţiunilor depăşind pragul de 7%

Costul de împrumut al Italiei a atins un nou maxim, randamentul obligaţiunilor depăşind pragul de 7% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Randamentul a ajuns la 7,09%, în urcare cu 51 de puncte de bază, sau 0,51 puncte procentuale, faţă de nivelurile de marţi, potrivit FactSet Research, după ce firma de clearing LCH.Clearnet a ridicat marja minimă pentru tranzacţionarea de obligaţiuni italiene, transmite MarketWatch.

Depăşirea pragului de 7% este considerată de analişti şi economişti trecerea datoriei unui stat din zona euro în plaja de nesustenabilitate.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor de stat peste acest prag a determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să solicite acorduri de finanţare externă cu FMI şi Comisia Europeană pentru a putea evita împrumuturile prea scumpe din pieţe.

Potrivit traderilor, Banca Centrală Europeană a intervenit miercuri pe piaţa secundară prin achiziţia de obligaţiuni italiene pentru a încerca să menţină randamentele sub control. BCE cumpără din august obligaţiuni italiene şi spaniole, pentru a ajuta cele două state să evite blocarea creditului.

Costul contractelor credit default swap pe datoriile Italiei, folosite pentru asigurarea creanţelor faţă de posibilitatea intrării debitorului în insolvenţă, a crescut miercuri cu 20 puncte de bază, adică 0,2 puncte procentuale, la 5,43 puncte procentuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici