- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 2,11% faţă de ianuarie-martie 2010
Costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a scăzut în primul trimestru cu 2,11% faţă de perioada similară din 2010, cele mai semnificative reduceri fiind înregistrate în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, învăţământ, sănătate şi administraţie publică.
Astfel, în primele trei luni, costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 22,08% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu 21,95% în învăţământ, cu 17,93% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 17,15% în administraţie publică, ca urmare a diminuărilor salariale aplicate de la jumătatea anului trecut, recuperate parţial în ianuarie 2011, şi de plata în ianuarie-martie 2010 al celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă şi diferenţelor de încadrare, potrivit datelor INS.
Creşteri semnificative ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în comerţ (9,24%), informaţii şi comunicaţii (7,47%) şi tranzacţii imobiliare (6,30%).
Scăderea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,16%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 2,15%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat scăderi de 1,95% în ambele forme (ajustată după numărul zilelor lucrătoare şi neajustată).
Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a crescut în ianuarie-martie 2011 cu 1,03%. O creştere mai accentuată s-a observat în învăţământ (12,56%), administraţie publică (10,58%) şi sănătate şi asistenţă socială (7,76%). Scăderi semnificative s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-6,18%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,49%) şi industria prelucrătoare (-5,26%).
Creşterea costului orar al forţei de muncă în administraţie publică, învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială a fost determinată de aplicarea legislaţiei în vigoare pentru sectorul bugetar .
În primele trei luni ale acestui an, faţă de octombrie-decembrie 2010, creşterea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,07%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,90%. Majorările înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 1,28% şi respectiv 1,13%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO