Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 2,11% faţă de ianuarie-martie 2010

Costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a scăzut în primul trimestru cu 2,11% faţă de perioada similară din 2010, cele mai semnificative reduceri fiind înregistrate în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, învăţământ, sănătate şi administraţie publică.

Urmărește
7 afișări

Astfel, în primele trei luni, costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 22,08% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu 21,95% în învăţământ, cu 17,93% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 17,15% în administraţie publică, ca urmare a diminuărilor salariale aplicate de la jumătatea anului trecut, recuperate parţial în ianuarie 2011, şi de plata în ianuarie-martie 2010 al celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă şi diferenţelor de încadrare, potrivit datelor INS.

Creşteri semnificative ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în comerţ (9,24%), informaţii şi comunicaţii (7,47%) şi tranzacţii imobiliare (6,30%).

Scăderea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,16%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 2,15%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat scăderi de 1,95% în ambele forme (ajustată după numărul zilelor lucrătoare şi neajustată).

Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a crescut în ianuarie-martie 2011 cu 1,03%. O creştere mai accentuată s-a observat în învăţământ (12,56%), administraţie publică (10,58%) şi sănătate şi asistenţă socială (7,76%). Scăderi semnificative s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-6,18%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,49%) şi industria prelucrătoare (-5,26%).

Creşterea costului orar al forţei de muncă în administraţie publică, învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială a fost determinată de aplicarea legislaţiei în vigoare pentru sectorul bugetar .

În primele trei luni ale acestui an, faţă de octombrie-decembrie 2010, creşterea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,07%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,90%. Majorările înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 1,28% şi respectiv 1,13%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici