Costul seismului din Japonia pentru asiguratorii europeni ar putea fi de 1-2 miliarde de dolari

Costurile după cutremurul care a avut loc vineri în Japonia s-ar putea situa între unul şi două miliarde de dolari pentru asiguratorii europeni, a apreciat societatea de asigurări JPMorgan Cazenove, în opinia căreia factura este "suportabilă", dar estimările sunt "foarte preliminare".

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Costul seismului din Japonia pentru asiguratorii europeni ar putea fi de 1-2 miliarde de dolari

Costul seismului din Japonia pentru asiguratorii europeni ar putea fi de 1-2 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, a avut loc vineri în nord-estul arhipelagului, declanşând un tsunami înalt de câţiva metri pe coastele Pacificului. Bilanţul provizoriu întocmit de poliţia naţională anunţa 60 de morţi şi 56 de dispăruţi.

În opinia JPMorgan Cazenove, costul "nu ar trebui să fie ridicat, cu siguranţă nu la acelaşi nivel ca (cel al cutremurului de) la Christchurch (Noua Zeelandă)", în măsura în care epicentrul cutremului s-a aflat în largul coastelor japoneze, la aproximativ 250 de kilometri de Tokyo şi la adâncime.

Costul pentru asiguratori în urma cutremurului care a avut loc, la sfârşitul lui februarie, în cel de-al doilea oraş din Noua Zeelandă, Christchurch, ar putea fi cuprins între cinci şi 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (între 2,73 şi 6,3 miliarde de euro), conform unei estimări aparţinând AIR Worldwide, o societate de evaluare a daunelor financiare plătite de asiguratori după catastrofe.

JPMorgan Cazenove precizează că statul japonez este cel care încheie asigurări în domeniul comerţului cu amănuntul. Brokerul de asigurări apreciază că pagubele produse imobilelor comerciale par, în general, "limitate" şi că tsunami-ul ar fi afectat mai ales vehicule şi nave.

Deoarece cutremurul a avut loc în largul coastelor, "pierderile vor fi, după câte se pare, cauzate de efectele valului tsunami".

În opinia brokerului de asigurări, acest lucru "doar înrăutăţeşte un pic primul trimestru (pentru asiguratori), nimic mai mult".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici