Costurile asigurării datoriilor în Europa ating un nou record, după emisiunea de titluri a Germaniei

Costurile de asigurare a datoriilor statelor europene împotriva riscului de neplată au urcat miercuri la un nivel record, iar euro s-a depreciat cu 1% faţă de dolar, după ce Germania nu a reuşit să vândă o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni în valoare totală de 6 miliarde de euro.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Costurile asigurării datoriilor în Europa ating un nou record, după emisiunea de titluri a Germaniei

Costurile asigurării datoriilor în Europa ating un nou record, după emisiunea de titluri a Germaniei (Imagine: Shutterstock)

Indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care urmăreşte costurile de asigurare a datoriilor a 15 state europene împotriva riscului de neplată, a urcat cu 0,08 puncte procentuale, la un maxim record de 3,73%, potrivit Bloomberg. Contractele futures pentru acţiunile de pe bursa americană au indicat o deschidere în scădere, în timp ce petrolul a coborât cu 1,9%. Bursele europene au înrgistrat un declin mai redus, după ce investitorii au luat în calcul scăderile puternice din ultima perioadă.

Agenţia care administrează datoria statului german a renunţat să mai vândă obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor şi a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a fost nevoită să preia obligaţiunile de 2,36 miliarde de euro, reprezentând 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.

Randamentul obligaţiunilor Franţei a avansat miercuri cu 0,11 puncte procentuale până la 7:25, ora New York-ului.

Sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare din Europa au consemnat în noiembrie o scădere a producţiei pentru a treia lună consecutiv, în timp ce un indicator preliminar a arătat că activitatea industriei prelucrătoare din China s-a redus cel mai puternic începând cu martie 2009, potrivit datelor Markit Economics şi HSBC Holdings.

Diferenţa de randament dintre obligaţiunile pe zece ani ale Belgiei şi titlurile germane, considerate de referinţă, a urcat la un nou record de la adoptarea euro. Randamentul pentru Spania a avansat cu 0,05 puncte procentuale, la 6,65 puncte.

Costurile de asigurare a datoriilor (credit default swaps-CDS) pentru Franţa, Belgia şi Spania au atins maxime record. Astfel, CDS pentru Franţa a avansat cu 0,07 puncte procentuale, la 2,47%, pentru Belgia cu 0,11 puncte, la 3,62%, iar în cazul Spaniei cu 0,04 puncte, la 4,89%, potrivit datelor companiei de servicii financiare CMA.

"Situaţia pe piaţa creditelor din Europa va continua să fie negativă pentru o perioadă destul de lungă, întrucât liderii politici de la vârful uniunii monetare încercă să ajungă la un acord asupra unor obiective diferite", a declarat Bart Oosterveld, directtor operaţional la agenţia de rating Moody's.

Randamentele pentru obligaţiunile italiene se aflau în urcare cu 0,04 puncte, după ce au înregistrat pe parcursul zilei o creştere de până la 0,17 puncte, în contextul achiziţiilor derulate de către Banca Centrală Europeană, au afirmat trei surse apropiate situaţiei.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Germaniei a urcat cu 0,04 puncte, la 1,96%.

Preţul barilului de ţiţei a coborât cu 1,9% la New York, la 96,11 dolari. Cotaţia aurului cu livrare imediată a scăzut, de asemenea, cu 0,6%, la 1.689,43 dolari pe uncie, în timp ce cuprul a pierdut 1,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici