- Home
- Economic
- LONDRA, (16.08.2011, 18:25)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Costurile de construcţie din România, mai mici decât în Polonia şi Cehia, dar peste cele din Ungaria
Costurile de construcţie din România sunt mai mici decât în Polonia, Cehia şi Croaţia, dar mai mari decât în Ungaria, Bulgaria sau Serbia, potrivit unui studiu realizat de compania britanică de consultanţă EC Harris.
Urmărește
224 afișări
Costurile de construcţie din România, mai mici decât în Polonia şi Cehia, dar peste cele din Ungaria (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Studiul include 55 de state la nivel mondial, dintre care Elveţia are cele mai mari costuri de construcţie, cu 71% peste cele din Marea Britanie, considerată bază de referinţă.
Costurile de construcţie din România sunt cu 37% sub cele din Marea Britanie, iar cele din Polonia cu 30%. În cazul Ungariei, aceste costuri sunt cu 40% mai mici decât în Marea Britanie.
Cele mai ieftine ţări din Europa sunt cele din fostul bloc sovietic şi statele din fosta Iugoslavie, unde costurile de construcţie reprezintă, pe ansamblu, 50-65% din cele din Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Excepţie fac Croaţia şi Cehia, unde preţurile reprezintă 65%-70% din cele britanice.
Potrivit EC Harris, opt din zece state cu cele mai mari costuri de construcţie la nivel mondial se află în Europa, unde cererea este redusă.
Elveţia are, pentru al doilea an consecutiv, cele mai mari costuri de construcţie, din cauza forţei de muncă scumpe şi a aprecierii francului.
Moneda folosită de EC Harris la evaluarea costurilor este lira sterlină, care a atins pe 9 august minimul record de 1,1470 franci pe unitate şi s-a depreciat cu circa 11% în acest an faţă de valuta elveţiană.
Un metru pătrat construit în Elveţia costă în medie cu 25% mai mult decât în Danemarca, pe locul al doilea în clasament.
Costurile de construcţie din Elveţia sunt cu 71% mai mari decât în Marea Britanie.
Singurele ţări din afara Europei care se numără în primele zece ţări cu cele mai mari costuri de construcţie sunt Australia, pe locul patru la egalitate cu Franţa şi Irlanda, şi Canada, pe locul zece.
Costurile de construcţie din India şi China sunt cu 70%, respectiv 55% mai mici decât în Marea Britanie, care este pe locul 12 în lume în funcţie de costul de construcţie.
În Statele Unite, Singapore şi Hong Kong, aceste costuri sunt cu circa 10% mai mici decât în Marea Britanie, notează studiul.
Companiile de construcţii din Europa Occidentală se confruntă cu escaladarea costurilor materialelor, în condiţiile în care concurează pentru materii prime pe care producătorii preferă să le trimită în ţări aflate în dezvoltare precum China şi India, potrivit EC Harris.
Deficitul de ofertă care se preconizează va reduce capacitatea contractorilor din Europa de a ţine cheltuielile sub control, dacă nu vor planifica mai bine necesarul de achiziţii.
"Materiile prime nu vor fi disponibile sau vor ajunge numai la cei care îşi vor permite să plătească preţuri mari", a declarat Mathew Riley, director de departament la EC Harris, citat de Bloomberg.
El a arătat că proiectele de construcţii vor înregistra în mod inevitabil depăşiri ale costurilor şi termenelor de finalizare, în cazul în care companiile nu îşi vor modifica strategiile.
Companiile din Europa au fost deja obligate să absoarbă costurile mai mari ale materialelor, fără să majoreze preţurile, din cauza concurenţei mari pentru contracte.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:57
LIVE TEXT Încep audierile pentru miniştrii din guvernul Ciolacu 2/ Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban, la şefia Senatului şi Camera Deputaţilor / Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliţiei PSD-PNL-UDMR-Minorităţi naţionale pentru prezidenţiale
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă