Costurile de împrumut ale României ating minimul din noiembrie, înaintea emisiunii de eurobonduri

Costurile de împrumut ale României coboară la cel mai scăzut nivel din noiembrie, după ce reducerile de cheltuieli au crescut încrederea investitorilor în prima emisiune de titluri în euro a Guvernului pe piaţa internaţională prin programul MTN (Medium Term Notes), transmite Bloomberg.

Urmărește
8 afișări

Randamentul eurobondurilor României cu scandeţa în 2018 a scăzut cu 0,63 puncte procentuale din februarie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg. Obligaţiunile emise de România se situează astfel cu 0,37 puncte procentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei, ţară cu rating mai ridicat. În urmă cu un an, randamentul pentru România era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al Ungariei.

România începe luni întâlnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri în euro pe piaţa internaţională prin programul MTN (Medium Term Notes), în încercarea de a evita folosirea fondurilor disponibile printr-o linie de credit pusă la dispoziţie de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

Guvernul ar trebui să profite de costurile mai scăzute de împrumut de pe pieţele financiare şi să-şi reducă datoriile pe termen scurt pe piaţa internă, a spus, săptămâna trecută, într-un interviu telefonic, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui să meargă bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrală şi de Est, în euro sau dolari, persistă. România ar fi înţeleaptă să atragă cererea în exces şi să crească valoarea emisiunii, dacă poate face acest lucru fără o majorare semnificativă a costurilor", a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura International.

Investitorii sunt din nou interesaţi de emisiunile României după măsurile de austeritate promovate de Guvern, care vizează un deficit bugetar de 4,4% pentru acest an, faţă de 6,5% în anul anterior. Economia a crescut cu 1,6% în primele trei luni, primul avans trimestrial din 2008.

Bondurile Ungariei au pierdut 3,5% în ultima lună, al treilea declin ca amploare la nivel global, după datoriile Greciei şi Irlandei, din cauza temerilor că guvernul de la Budapesta ar putea eşua în implementarea unor măsuri de reducere a celui mai ridicat grad de îndatorare dintre membrii estici ai UE.

România vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de cel puţin cinci ani în valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestei săptămâni, în funcţie de condiţiile din piaţă, a declarat, într-un interviu telefonic, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Bogdan Dragoi.

Statul român urmează să se adreseze luni investitorilor la Londra, în întâlniri organizate de Erste Erste Group Bank şi Societe Generale, potrivit secretarului de stat.

Preţul ofertei României va fi, probabil, stabilit pentru a oferi un randament de 2,5 puncte procentuale peste rata mid-swap, sau cu 0,2% mai puţin decât a plătit Ungaria în mai pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2019, potrivit estimărilor Nomura şi UniCredit.

"Sentimentul pozitiv în privinţa pieţei din România este încă prezent şi înregistrăm un interes deosebit din partea investitorilor străini", a afirmat Gyula Toth, analist pentru pieţe emergente la UniCredit.

România va oferi, probabil, obligaţiuni în valoare de 750 milioane de euro, dar va vinde în final titluri de un miliard de euro, a afirmat Montalto.

Guvernul de la Bucureşti este evaluat cu cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată investitorilor de către agenţiile Standard & Poor’s şi Fitch Ratings, respectiv "BB+". Ungaria se află cu o treaptă mai sus, la "BBB-". Moody's este singura dintre cele trei mari agenţii de rating care acordă atât României cât şi Ungariei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandată investiţiilor.

Costul asigurării împotriva intrării în incapacitate de plată a datoriilor României a scăzut cu 0,52 puncte în ultimele trei luni, la 2,33%, cu 0,29 puncte mai puţin decât Ungaria, potrivit datelor firmei CMA. În ianuarie 2009, asigurarea datoriei României era mai scumpă cu 2,59 puncte decât cea a Ungariei.

"Situaţia macroeconomică a României rămâne relativ solidă, cu o evoluţie destul de puternică a monedei", a declarat Luis Costa, analist pentru pieţe financiare la Citigroup Londra.

Încrederea sporită ajută statele din Europa de Est să revină pe pieţele globale pentru a obţine fonduri necesare acoperirii deficitelor bugetare. Serbia va selecta până la sfârşitul lunii iunie consultanţi pentru prima emisiune de eurobonduri a ţării, prin care vizează atragerea a până la 700 de milioane de euro, în timp ce Croaţia a anunţat că vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro înaintea verii.

"Situaţia României de a accesa pieţele este mult mai bună decât cu un an în urmă", a spus Franks. Totuşi, guvernul trebuie să fie "vigilent" în cazul unei înrăutăţiri a crizei datoriilor din Europa, a spus el.

Guvernul a vândut titluri de Trezorerie în valoare de 26,2 miliarde de lei în acest an, peste obiectivul propus de 23 miliarde de lei. Totodată, statul a atras 939 milioane de euro prin obligaţiuni pe trei ani, emise pe piaţa internă. Ministerul de Finanţe trebuie să răscumpere datorii denominate în euro de peste 2,5 miliarde de euro în iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici