Costurile în creştere ale energiei ar putea ameninţa viitorul maşinilor electrice

  • Şefii industriei din Germania spun că aceste costuri ridicate au un impact asupra producţiei şi vânzărilor de vehicule.
  • Costurile energetice în creştere ameninţă viitorul maşinilor electrice, au avertizat şefii industriei din Germania.
Urmărește
1273 afișări
Imaginea articolului Costurile în creştere ale energiei ar putea ameninţa viitorul maşinilor electrice

Costurile în creştere ale energiei ar putea ameninţa viitorul maşinilor electrice

O creştere a preţurilor la electricitate, precum şi a costurilor şi disponibilităţii materiilor prime, o penurie cronică de piese şi o reducere generalizată a venitului disponibil au un impact considerabil asupra producţiei şi vânzărilor de automobile.
 
Dacă tendinţa va continua, există, de asemenea, îngrijorarea că va exista un efect în lanţ asupra investitorilor, care nu vor avea stimulente pentru a construi instalaţii de încărcare, ceea ce va face ca maşinile electrice să fie mai puţin atractive, pentru că ar fi mai puţin practice, de rulat.
 
Până de curând, deţinerea de maşini electrice devenea din ce în ce mai atractivă pe măsură ce costul benzinei creştea. Dar de la recentele creşteri ale preţurilor la electricitate, în Germania, de aproximativ o treime faţă de anul trecut, diferenţa de preţ s-a redus, potrivit The Guardian.
 
Proprietarii de maşini electrice, fie că îşi încarcă maşinile acasă, fie că au încheiat contracte cu operatorii de încărcare, au înregistrat creşteri de preţ de 10% sau mai mult. Sunt aşteptate şi alte creşteri de preţuri, din cauza faptului că preţul energiei electrice este legat de cel al gazului, care a devenit tot mai rar de când Rusia a oprit livrările de gaz către Germania, în urmă cu aproape două săptămâni.
 
Allego, unul dintre cei mai mari operatori de staţii de încărcare din Germania, şi-a majorat preţurile la începutul acestei luni, de la 43 de cenţi pe kilowatt-oră la 47 de cenţi. Încărcarea rapidă, prin intermediul unui curent continuu, a crescut de la 65 la 70 de cenţi pe kilowatt-oră, în timp ce cea mai rapidă, aşa-numita încărcare ultra-rapidă, a crescut de la 68 la 75 de cenţi pe kilowatt-oră.
 
Supermarketurile cu preţ redus, lanţurile de bricolaj şi magazinele de mobilă, care până de curând ofereau clienţilor încărcare gratuită în timp ce făceau cumpărături, introduc acum taxe.
 
Potrivit economistului în domeniul auto Stefan Bratzel, această evoluţie reprezintă o ameninţare imediată pentru industrie.
 
Explozia preţurilor la electricitate ar putea sfârşi prin a fi un pericol acut pentru tranziţia vehiculelor şi trebuie să fim al naibii de atenţi în această privinţă", a declarat acesta pentru presa germană.
 
Dacă maşinile electrice devin mai scumpe la utilizare, valul de mobilitate electrică riscă să se prăbuşească, pentru că aproape nimeni nu va cumpăra o maşină electrică", a spus Bratzel, care este şi fondatorul Centrului pentru Managementul Automobilelor (CAM). El şi alţi susţinători ai maşinilor electrice cer acum guvernului german să se asigure că preţul energiei electrice rămâne sub preţul benzinei, ceea ce, în opinia lor, este crucial pentru viitorul maşinilor electrice.
 
Maşinile electrice îşi pierd din farmec", a scris Helena Wisbert, directorul Centrului de cercetare auto din Duisburg, într-un comentariu recent pentru cotidianul economic Handelsblatt.
 
Subvenţiile de stat pentru maşinile electrice urmează să se înjumătăţească la 4.500 de euro, începând cu 2023, în timp ce cumpărătorii de hibrizi plug-in, care primesc în prezent o plată de 6.750 de euro pentru acestea, nu vor mai fi sprijiniţi. Suma totală disponibilă va fi plafonată la 2,5 miliarde de euro, suficient pentru a acoperi bonusurile pentru doar 400.000 de maşini electrice, mai puţin de 1% din maşinile de pe drumurile germane.
 
Observatorii din industrie spun că nu cred că o reformă a UE, care ar urma să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazului, se va realiza suficient de repede.
 
O sugestie care ar putea fi implementată relativ rapid ar fi creşterea taxei pe autovehicule pentru maşinile diesel şi pe benzină. În prezent, maşinile electrice nu sunt eligibile pentru taxa pe vehicule. De asemenea, acestea pot utiliza benzile de autobuz şi locurile de parcare indisponibile pentru maşinile neelectrice.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici