Costurile pentru asigurarea datoriilor statului elen au crescut la un nou nivel record

Costurile pentru asigurarea obligaţiunilor pe zece ani ale statului elen împotriva riscului de neplată au atins vineri un nou nivel record pe piaţa europeană, de 11,7%, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia financiară a statului elen.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Costurile pentru asigurarea datoriilor statului elen au crescut la un nou nivel record

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului elen au crescut la un nou nivel record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precedentul record a fost înregistrat la 28 aprilie, respectiv 11,1%, în timp ce în închiderea şedinţei de joi costurile au fost cotate la 10,9%.

Pentru obligaţiunile emise cu scadenţă la doi ani, costurile au urcat la 17,7%, de la 15,9% în ziua precedentă. Această rată foarte ridicată în raport cu alte state din zona euro înseamnă că investitorii consideră că există un risc major al intrării Greciei în incapacitate de plată, în pofida pachetului de sprijin de 110 miliarde de euro pregătit de statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.

Şi costurile pentru asigurarea datoriilor Portugalie, Spaniei şi Italiei au înregistrat vineri creşteri, din cauza temerilor privind riscul unei extinderi a crizei din Grecia.

Parlamentul elen a aprobat, joi, un program de redcere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro până în 2012, măsura fiind parte a acordului convenit cu Uniunea Europeană şi FMI pentru activarea pachetului de împrumuturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici