- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Costurile proiectului Nabucco au fost revizuite la 12-15 miliarde euro - surse
Investiţiile proiectate pentru construcţia gazoductului Nabucco au fost revizuite la 12-15 miliarde euro, de la 7,9 miliarde euro, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei, însă consorţiul a dezminţit informaţiile, calificându-le drept speculaţii.
Estimarea oficială de 7,9 miliarde euro se bazează pe un studiu de fezabilitate efectuat în anul 2005. Consorţiul Nabucco, din care face parte şi Transgaz Mediaş, a anunţat între timp că cifrele sunt în curs de reevaluare.
Conform proiectului Nabucco, gazoductul urmează să transporte, din anul 2015, 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria. Companiile partenere sunt Transgaz Mediaş, OMV ( Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).
"Documentele provizorii au fost prezentate partenerilor, proiectând o creştere de aproape 100% a calculelor iniţiale privind investiţiile", a declarat în Turcia, pentru Reuters, o sursă apropiată situaţiei.
Persoana a adăugat că majorarea puternică a estimării privind investiţia reflectă în principal includerea în calcule a porţiunii de gazoduct dintre Turcia şi ţările care vor furniza gaze. Proiecţia anterioară nu includea acest segment.
Ridicarea prognozei privind costurile financiare ale proiectului a fost determinată şi de alte creşteri de costuri.
La Viena, purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco Chrisna Dolezal a arătat că informaţiile nu sunt corecte.
"Cifrele actuale privind investiţia, de 7,9 miliarde euro, sunt bazate pe studiul de fezabilitate a Nabucco, finalizat în 2005. Orice alte cifre care apar între timp sunt speculaţii şi nu sunt precise", a arătat el, adăugând că estimările sunt sub evaluare şi vor fi prezentate în viitor.
Unii parteneri din proiect au obiectat cu privire la suportarea costurilor revizuite şi au cerut o reevaluare a cifrelor, au declarat sursele din Turcia.
O altă sursă a declarat că decizia de investiţie ar fi trebuit să fie luată în acest an, dar progresul cu privire la asigurarea contractelor de furnizare a gazelor naturale nu a ajuns la nivelul dorit. Astfel, decizia ar putea fi amânată până în 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO