Cotaţia aurului îşi revine uşor, după cea mai mare scădere începând din anii '80

Preţul unciei de aur şi-a revenit uşor în tranzacţiile electronice derulate marţi, după scăderea puternică înregistrată luni, de 9,3%, cel mai puternic declin pe parcursul unei zile începând cel puţin din anii '80, potrivit portalului MarketWatch.

Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului Cotaţia aurului îşi revine uşor, după cea mai mare scădere începând din anii '80

Cotaţia aurului îşi revine uşor, după cea mai mare scădere începând din anii '80 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Uncia de aur cu livrare în iunie se afla în urcare cu 1,16%, la 1.376,9 dolari la deschiderea burselor europene, după ce luni a scăzut cu 9,3%, 140,3 dolari, la 1361,1 dolari pe uncie. Declinul procentual este cel mai mare pentru aur într-o singură şedinţă începând din februarie 1983, în timp ce scăderea în dolari este cea mai puternică din ianuarie 1980 şi a doua ca mărime din istorie.

Grupul american CME, care deţine principala bursă de metale din SUA, a decis luni să crească garanţiile financiare pentru tranzacţii pe contracte futures pentru aur, argint şi alte metale preţioase.

Declinul puternic al preţului aurului a afectat şi cotaţiile la bursă ale companiilor miniere.

Încrederea investitorilor în aur a fost afectată de reducerea preţului ţintă de către unele grupuri bancare, precum şi de vânzarea de către investitori a unor produse financiare legate de aur. Goldman Sachs a coborât săptămâna trecută preţul ţintă pentru aur în acest an la 1.545 dolari pe uncie. Aurul a coborât sub acest nivel încă de vineri.

Unii analişti consideră că la declinul puternic au contribuit şi temeri că marile bănci centrale ar putea vinde aur pentru a ajuta guvernele să-şi reducă datoriile. Comisia Europeană a propus recent, într-un document preliminar ajuns în presă, ca banca centrală a Ciprului să vândă excesul rezervei de aur, pentru a obţine circa 400 de milioane de euro.

Preţurile argintului şi altor metale au înregistrat, de asemenea, scăderi luni, din cauza temerilor privind situaţia economiei globale, după date macroeconomice sub aşteptări din China.

Marii producători de aur au înregistrat scăderi puternice pe bursă, ca urmare a evoluţiei cotaţiei metalului.

Acţiunile Barrick Gold, cel mai mare producător din lume după vânzări, au scăzut cu 12%, potrivit Bloomberg.

Compania canadiană Gabriel Resources, care intenţionează să dezvolte un proiect în România, a pierdut 29%, după ce un analist al firmei BMO Capital Markets a revizuit în scădere ratingul acordat titlurilor Gabriel, la "underperform", echivalentul unei recomandări de vânzare.

Gabriel Resources este principalul acţionar al Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), companie care dezvoltă proiectul minier Roşia Montană.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC. În spatele Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici