- Home
- Economic
- LOS ANGELES, (16.04.2013, 11:08)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cotaţia aurului îşi revine uşor, după cea mai mare scădere începând din anii '80
Preţul unciei de aur şi-a revenit uşor în tranzacţiile electronice derulate marţi, după scăderea puternică înregistrată luni, de 9,3%, cel mai puternic declin pe parcursul unei zile începând cel puţin din anii '80, potrivit portalului MarketWatch.
Urmărește
465 afișări
Cotaţia aurului îşi revine uşor, după cea mai mare scădere începând din anii '80 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Uncia de aur cu livrare în iunie se afla în urcare cu 1,16%, la 1.376,9 dolari la deschiderea burselor europene, după ce luni a scăzut cu 9,3%, 140,3 dolari, la 1361,1 dolari pe uncie. Declinul procentual este cel mai mare pentru aur într-o singură şedinţă începând din februarie 1983, în timp ce scăderea în dolari este cea mai puternică din ianuarie 1980 şi a doua ca mărime din istorie.
Grupul american CME, care deţine principala bursă de metale din SUA, a decis luni să crească garanţiile financiare pentru tranzacţii pe contracte futures pentru aur, argint şi alte metale preţioase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Declinul puternic al preţului aurului a afectat şi cotaţiile la bursă ale companiilor miniere.
Încrederea investitorilor în aur a fost afectată de reducerea preţului ţintă de către unele grupuri bancare, precum şi de vânzarea de către investitori a unor produse financiare legate de aur. Goldman Sachs a coborât săptămâna trecută preţul ţintă pentru aur în acest an la 1.545 dolari pe uncie. Aurul a coborât sub acest nivel încă de vineri.
Unii analişti consideră că la declinul puternic au contribuit şi temeri că marile bănci centrale ar putea vinde aur pentru a ajuta guvernele să-şi reducă datoriile. Comisia Europeană a propus recent, într-un document preliminar ajuns în presă, ca banca centrală a Ciprului să vândă excesul rezervei de aur, pentru a obţine circa 400 de milioane de euro.
Preţurile argintului şi altor metale au înregistrat, de asemenea, scăderi luni, din cauza temerilor privind situaţia economiei globale, după date macroeconomice sub aşteptări din China.
Marii producători de aur au înregistrat scăderi puternice pe bursă, ca urmare a evoluţiei cotaţiei metalului.
Acţiunile Barrick Gold, cel mai mare producător din lume după vânzări, au scăzut cu 12%, potrivit Bloomberg.
Compania canadiană Gabriel Resources, care intenţionează să dezvolte un proiect în România, a pierdut 29%, după ce un analist al firmei BMO Capital Markets a revizuit în scădere ratingul acordat titlurilor Gabriel, la "underperform", echivalentul unei recomandări de vânzare.
Gabriel Resources este principalul acţionar al Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), companie care dezvoltă proiectul minier Roşia Montană.
La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC. În spatele Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe