- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse din 2011
Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse începând cu 1 ianuarie 2011, diminuare care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, a anunţat ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, după şedinţa de miercuri a Guvernului
Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse din 2011 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Cotele defalcate din impozitul pe venit vor fi diminuate, pentru a asigura resurse necesare plăţii pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2011, pentru municipii, oraşe şi comune de la 47% la 44%, pentru judeţe de la 13% la 12% şi pentru echilibrarea bugetelor locale de la 22% la 21%, similar şi în Bucureşti. Toate aceste măsuri se aplică începând cu 1 ianuarie 2011, dar vor sta la baza fundamentării bugetului de stat pe anul viitor", a spus Blaga.
Guvernul a mai decis ca, dacă gradul de colectare a veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale este mai mic de 97% în ultimii doi ani bugetari, atunci veniturile pentru anul curent să fie aprobate cel mult la nivelul încasărilor din ultimul an. Veniturile din valorificarea bunurilor unităţilor administrativ-teritoriale sau din donaţii sau sponsorizări se cuprind în buget numai după încasare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Bugetul anual va cuprinde în mod distinct veniturile bugetare pentru achitarea plăţilor restante din anul anterior. Nu pot fi făcute angajamente bugetare noi dacă nu sunt plătite restanţele de la titlul de cheltuieli respectiv de anul trecut.
După regularizarea bugetului de stat şi achitarea tuturor datoriilor scadente, excedentul rezultat se raportează anul următor tot în bugetul local ca sursă de finanţare, desfiinţându-se practic fondul de rulment care, potrivit ministrului Blaga, funcţiona ca un buget paralel.
Disponibilităţile fondurilor evidenţiate în afara bugetului local rămân tot la administraţiile publice locale, dar sunt transferate şi cheltuielile în cadrul bugetului local.
Trimestrial, direcţiile judeţene de finanţe publice trimit autorităţilor locale o analiză succintă a modului în care se execută bugetele. Toate bugetele administraţiei publice locale se comunică MAI.
"De anul viitor, investiţiile locale vor fi tratate exact ca investiţiile care se fac pe fonduri europene. Pentru fiecare obiectiv de investiţii aprobat se încheie un contract de finanţare care prevede contribuţia bugetelor de stat şi contribuţia bugetelor locale pe un grafic de implementare de până la trei ani privind plăţile. Proiectele de investiţii pot fi aprobate numai dacă au asigurată integral finanţarea multianuală din bugetul local", a spus Blaga.
Guvernul va aproba plafonul naţional al contractării de noi împrumuturi şi a tragerilor pentru următorii trei ani bugetari, iar prevederea se aplică şi la aprobarea contractării şi a tragerilor pentru fiecare împrumut în parte.
Acele autorităţi publice locale care au înregistrat plăţi restante la sfârşitul anului anterior şi nu le-au aplicat la momentul solicitării autorizării nu au dreptul să contracteze un nou împrumut, cu excepţia celor aflate în insolvenţă sau în criză financiară.
Au acces la Fondul de rezervă al Guvernului numai unităţile administrativ-teritoriale ale căror plăţi restante în anul anterior sunt mai mici decât anul anterior.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO