Formul Economic Mondial (FEM) spune că „revoluţia roboţilor” va crea 97 de milioane de joburi şi va distruge tot atâtea, mişcarea urmând să agraveze inegalitatea de şanse. Muncile manuale din administraţie şi procesarea datelor sunt două dintre sectoarele aflate în pericol, arată raportul.
În schimb, se vor crea locuri de muncă în domeniul asistenţei medicale, big data şi economia „verde”.
Studiul Forumului a luat în calcul 300 dintre cele mai mari companii din lume, care angajează împreună opt milioane de oameni la nivel mondial. Peste 50% dintre angajatorii intervievaţi de FEM au declarat că vor accelera procesele de automatizare în unele divizii ale companiilor, iar 43% se aşteaptă să reducă numărul de joburi datorită ultimelor tehnologii.
„Muncitorii se pot confrunta cu o problemă de două ori mai mari în urma automatizării şi recesiunii provocate de COVID-19. Aceste lucruri au adâncit inegalităţile deja existente de-a lungul pieţei forţei de muncă şi au întors ritmul de creştere de la ultima criză financiară încoace”, spune Saadia Zahidi, director general al FEM.
Forumul a mai declarat că roboţii gestionează în prezent aproximativ o treime din sarcinile de lucru, iar oamenii vor fi nevoiţi să se reprofileze pentru a se putea conforma schimbărilor din următorii ani, în timp ce guvernele vor trebui să furnizeze o serie de „plase de salvare” pentru muncitorii înlocuiţi de maşinării.