Cramele din Republica Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

  • Vinăriile din Republica Moldova se îndreaptă tot mai mult către energia regenerabilă, ca parte a orientării spre Occident a ţării şi a eforturilor de a reduce dependenţa de gazul rusesc.
  • Ministerul Energiei din Moldova estimează că anul trecut gospodăriile şi întreprinderile şi-au triplat sursele de energie regenerabilă.
  • „Eram ostaticii Gazprom şi nu am vrut să depind de ei”, a spus Ion Luca.
Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Cramele din Republica Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Crama Cricova, fondată în 1952 printr-un decret sovietic care poartă semnătura lui Iosif Stalin, şi-a redus costurile cu energia cu 25 la sută după ce a construit parcuri fotovoltaice şi şi-a îmbunătăţit izolaţia, relatează Financial Times.

„Tot procesul de producţie a vinului a fost modernizat ... deoarece ne adaptăm la consumatorii de astăzi şi la tendinţele globale”, a declarat directorul Cricova, Sorin Maslo.

După invazia Rusiei în Ucraina, Moldova şi-a accelerat orientarea spre Occident, solicitând aderarea la UE şi căutând surse de energie alternative pentru a reduce dependenţa faţă de gigantul Gazprom.

Producătorii de vin, un sector important al economiei ţării, au urmat exemplul. Cricova a retras de la expunerea publică colecţia de vinuri a lui Vladimir Putin, formată din 607 sticle, pe care guvernul moldovean i-a oferit-o liderului rus cu ocazia vizitei acestuia în 2008.

Ministerul Energiei din Moldova estimează că anul trecut gospodăriile şi întreprinderile şi-au triplat sursele de energie regenerabilă, în special energia fotovoltaică.

Întreprinderile mai mici, cum ar fi noul producător de vinuri Luca, au beneficiat, de asemenea, de subvenţii de stat pentru a deveni ecologice.

Proprietarul Ion Luca a declarat pentru Financial Times că a evitat gazul din start, când a început construcţia în 2018. „Eram ostaticii Gazprom şi nu am vrut să depind de ei”, a spus Ion Luca.

Purcari, un brand moldovenesc care are o prezenţă puternică pe pieţele occidentale după ce a întors spatele Rusiei, trece şi el la ecologie.

Vasile Tofan, preşedintele consiliului de administraţie al Purcari, a declarat că schimbarea a fost provocată de embargourile repetate ale Rusiei asupra vinului în anii 2010.

„Păcăleşte-mă o dată, ruşine să-ţi fie, păcăleşte-mă de două ori, ruşine să-mi fie”, a spus Tofan. Interdicţiile ruseşti au pus iniţial Purcari „în genunchi”, dar în cele din urmă s-au dovedit „o binecuvântare”, deoarece au accelerat îndreptarea spre vest.

În 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Purcari a produs „un manifest lichid”, Freedom Blend, un vin fabricat din soiuri de struguri din Crimeea, Georgia şi Moldova. De atunci, Purcari a devenit un produs de bază la festivalurile din România şi este disponibil în Regatul Unit, Germania, Polonia, precum şi online.

Din 2021, Purcari a reuşit să acopere o treime din consumul său de energie folosind panouri fotovoltaice. Vasile Tofan a declarat pentru FT că această schimbare trebuia să se întâmple deoarece Rusia a strangulat aprovizionarea cu gaze a Moldovei şi a impus creşteri de preţuri cu mult înainte de a invada Ucraina, războiul fiind doar ultimul catalizator pentru această tranziţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici