Prima pagină » Economic » Cramele din Republica Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Cramele din Republica Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Cramele din Republica Moldova se îndepărtează de gazul rusesc: „Eram ostaticii Gazprom”

Crama Cricova, fondată în 1952 printr-un decret sovietic care poartă semnătura lui Iosif Stalin, şi-a redus costurile cu energia cu 25 la sută după ce a construit parcuri fotovoltaice şi şi-a îmbunătăţit izolaţia, relatează Financial Times.

„Tot procesul de producţie a vinului a fost modernizat … deoarece ne adaptăm la consumatorii de astăzi şi la tendinţele globale”, a declarat directorul Cricova, Sorin Maslo.

După invazia Rusiei în Ucraina, Moldova şi-a accelerat orientarea spre Occident, solicitând aderarea la UE şi căutând surse de energie alternative pentru a reduce dependenţa faţă de gigantul Gazprom.

Producătorii de vin, un sector important al economiei ţării, au urmat exemplul. Cricova a retras de la expunerea publică colecţia de vinuri a lui Vladimir Putin, formată din 607 sticle, pe care guvernul moldovean i-a oferit-o liderului rus cu ocazia vizitei acestuia în 2008.

Ministerul Energiei din Moldova estimează că anul trecut gospodăriile şi întreprinderile şi-au triplat sursele de energie regenerabilă, în special energia fotovoltaică.

Întreprinderile mai mici, cum ar fi noul producător de vinuri Luca, au beneficiat, de asemenea, de subvenţii de stat pentru a deveni ecologice.

Proprietarul Ion Luca a declarat pentru Financial Times că a evitat gazul din start, când a început construcţia în 2018. „Eram ostaticii Gazprom şi nu am vrut să depind de ei”, a spus Ion Luca.

Purcari, un brand moldovenesc care are o prezenţă puternică pe pieţele occidentale după ce a întors spatele Rusiei, trece şi el la ecologie.

Vasile Tofan, preşedintele consiliului de administraţie al Purcari, a declarat că schimbarea a fost provocată de embargourile repetate ale Rusiei asupra vinului în anii 2010.

„Păcăleşte-mă o dată, ruşine să-ţi fie, păcăleşte-mă de două ori, ruşine să-mi fie”, a spus Tofan. Interdicţiile ruseşti au pus iniţial Purcari „în genunchi”, dar în cele din urmă s-au dovedit „o binecuvântare”, deoarece au accelerat îndreptarea spre vest.

În 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Purcari a produs „un manifest lichid”, Freedom Blend, un vin fabricat din soiuri de struguri din Crimeea, Georgia şi Moldova. De atunci, Purcari a devenit un produs de bază la festivalurile din România şi este disponibil în Regatul Unit, Germania, Polonia, precum şi online.

Din 2021, Purcari a reuşit să acopere o treime din consumul său de energie folosind panouri fotovoltaice. Vasile Tofan a declarat pentru FT că această schimbare trebuia să se întâmple deoarece Rusia a strangulat aprovizionarea cu gaze a Moldovei şi a impus creşteri de preţuri cu mult înainte de a invada Ucraina, războiul fiind doar ultimul catalizator pentru această tranziţie.