Credit Suisse este aproape de un acord de 2,5 mld. dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA

Credit Suisse este aproape de un acord pentru închiderea unei investigaţii în SUA privind facilitarea evaziunii fiscale pentru cetăţeni americani, în care îşi va recunoaşte vinovăţia şi va plăti 2,5 miliarde de dolari Departamentului de Justiţie şi autorităţilor de reglementare.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Credit Suisse este aproape de un acord de 2,5 mld. dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA

Credit Suisse este aproape de un acord de 2,5 mld. dolari pentru închiderea unei investigaţii în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca elveţiană va plăti circa 1,7 miliarde de dolari Departamentului de Justiţie, cel puţin 600 de milioane de dolari Departamentului de Servicii Financiare al Statului New York şi 100 de milioane de dolari Rezervei Federale, au declarat surse apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

Acordul ar putea fi anunţat cel mai devreme săptămâna viitoare.

"Suma pare a fi mai mare decât a anticipat toată lumea. Este în avantajul băncii şi al guvernului american ca disputa să fie rezolvată", a declarat William Sharp, avocat specializat în probleme fiscale care îşi desfăşoară activitatea în Elveţia şi Statele Unite.

Una dintre surse a precizat că Credit Suisse îşi va recunoaşte vinovăţia la un tribunal din Alexandria, Virginia, prima oară când va face acest lucru în mai mult de două decenii.

A doua mare bancă elveţiană va admite o declaraţie aflată încă în negociere, dar nu va fi obligată să dezvăluie numele clienţilor americani, a spus sursa.

"Este o sumă uriaşă", a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca, adăugând că raportul între capitalul propriu şi active va scădea probabil sub nivelul de 10% raportat la sfârşitul lunii februarie.

Credit Suisse are drept obiectiv ca acest raport să ajungă la peste 11%.

Procuratura Statelor Unite vrea să penalizeze şi BNP Paribas cu peste 3,5 miliarde de dolari, în schimbul închiderii unei investigaţii federale şi statale referitoare la afacerile băncii cu ţări aflate sub embargou, precum Sudan şi Iran, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

BNP Paribas şi Credit Suisse au propus pe parcursul negocierilor ca recunoaşterea vinovăţiei să vină doar din partea subsidiarelor, nu şi a companiilor mamă, dar procuratura pare să nu fie de acord întrucât vrea să reducă temerea opiniei publice că băncile au devenit atât de mari pentru economie încât nu pot fi pedepsite.

Luna trecută, Credit Suisse a alocat 425 de milioane de franci (477 milioane dolari) pentru investigaţia Departamentului de Justiţie, pe lângă provizioane de 295 de milioane de franci constituite pentru probleme fiscale în SUA, în 2011. Banca a acceptat în februarie plata a 196,5 milioane de dolari, pentru închiderea unei investigaţii pe aceeaşi temă, a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare.

În iulie 2011, şapte bancheri elveţieni şi un manager de companie au fost puşi sub acuzare la tribunalul din Alexandria, pentru că au conspirat să ajute clienţi americani să ascundă de fisc 4 miliarde de dolari. Departamentul de Justiţie a informat atunci Credit Suisse că este investigată.

Credit Suisse este cea mai mare dintre 14 bănci elveţiene care sunt supuse unor investigaţii similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici