- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditarea nu va mai ajunge niciodată la cotele din ultimii ani
Preşedintele Institutului Bancar Român (IBR), Petru Rareş, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că pentru întreaga comunitate economică vor veni "vremuri grele", iar creditarea nu va mai ajunge niciodată la cotele din ultimii cinci ani.
Preşedintele Institutului Bancar Român (IBR), Petru Rareş (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)
"Era consumatorismului exuberant s-a închis", a spus preşedintele IBR.
El a adăugat că în sistemul bancar există "o dublă aversiune" faţă de risc, indusă de falimentul Lehman Brothers, dar şi de spectrul şomajului şi creşterii economice mult mai reduse ca până în prezent.
În acest context, se constată nevoia reajustării planurilor de business ale întregii comunităţii economice din România.
"Asta înseamnă pentru întregul sistem bancar o vreme mai grea, înseamnă pentru cei care lucrează în bănci o situaţie mai complicată şi mai tensionată cu clienţii. Înseamnă pentru comunitatea economică o perioadă mult mai grea, în care ajustarea trebuie să se producă, în care creditarea nu va mai fi niciodată aşa cum a fost în ultimii trei, patru, cinci ani. Niciodată, probabil, nu ne vom mai reîntoarce la ceea ce a fost", a spus preşedintele IBR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Acesta a explicat că în ultimii ani s-a înregistrat o evoluţie fără precedent a economiei financiare mondiale, care a produs "o lichiditate ieftină şi abundentă, nejustificată de dimensiunea economiei reale".
"Lichiditatea abundentă creată de securitizări şi derivative - produse care au intoxicat marea majoritate a sistemelor financiare şi bancare din lume - nu se va mai produce în viitor", a mai spus preşedintele IBR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO