- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.08.2024, 12:18)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditarea privată a avut în luna iulie o evoluţie similară cu cea din iunie
- Creditarea privată a avut în luna iulie o evoluţie similară cu cea din iunie, cu o creştere anuală de 6,8%.
- Cel mai dinamic segment a fost cel al creditelor în lei luate de populaţie, cu un avans an la an de 10,6%.
Urmărește
74 afișări
Creditarea privată a avut în luna iulie o evoluţie similară cu cea din iunie
Creditarea privată a avut în luna iulie o evolutie similară cu cea din iunie, cu o creştere anuală de 6,8% (1,3% în termeni reali), până la un sold total de 403,9 miliarde lei, arată datele BNR.
În iunie, ritmul de creştere a fost de 6,7%.
Avansul a fost sustinut de majorarea cu 8,8% a componentei în lei (3,2% în termeni reali), la 280 miliarde lei, şi cu 2,6% a componentei în valută exprimată în lei (1,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro), la 123 milairde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Cel mai dinamic segment a fost cel al creditelor în lei luate de populatie, cu un avans an la an de 10,6%,, la 164 miliarde lei.
La polul opus se află creditele în valută ale populatiei, cu o scădere de 17,2%, al 19 miliarde lei.
Fată de luna iunie, în iulie soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 0,9% (0,3% în termeni reali). Creditul în lei, cu o pondere de 69,5% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,3%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 30,5 la sută în totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,2% (-0,1%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Soldul creditului guvernamental a înregistrat o creştere în luna iulie de 2,7% faţă de luna iunie 2024, până la 217 miliarde lei. În raport cu iulie 2023, acesta s-a majorat cu 20,8% (14,6% în termeni reali). Include creditul acordat administraţiilor publice (administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale) în sumă de 26 353,6 milioane lei, precum şi titlurile de natura datoriei deţinute de instituţiile de credit, emise de aceste sectoare instituţionale în sumă de 191 103,2 milioane lei (solduri la 31 Iulie 2024).
Depozitele rezidenţilor au crescut în luna iulie 2024 cu 0,4 la sută faţă de luna anterioară, până la nivelul de 587 494,2 milioane lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,9 la sută (5,2 la sută în termeni reali). Depozitele în lei, cu o pondere de 70,4 la sută în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 0,5 la sută faţă de luna iunie 2024, până la 413 miliarde lei.
Comparativ cu luna iulie 2023, acestea s-au majorat cu 15,5 la sută (9,6 la sută în termeni reali).
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,3 la sută faţă de luna anterioară, până la 236 125,1 milioane lei şi cu 20,1 la sută (13,9 la sută în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au scăzut cu 0,6 la sută (până la 177 667,8 milioane lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna iulie 2023, au înregistrat o creştere de 10,0 la sută (4,3 la sută în termeni reali).
Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 29,6 la sută în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, s-au majorat cu 0,2 la sută faţă de luna iunie 2024, ajungând până la nivelul de 173 701,3 milioane lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu luna iulie 2023, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 1,1 la sută (0,3 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, s-au diminuat cu 0,2 la sută faţă de luna iunie 2024, până la 119 913,2 milioane lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 0,5 la sută (-0,3 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au crescut cu 1,1 la sută faţă de luna iunie 2024, până la 53 788,1 milioane lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu iulie 2023, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 2,4 la sută (1,6 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Surpriză în retail: Un cunoscut brand de cosmetice intră pe piaţa locală luna viitoare, într-unul dintre cele mai mari malluri din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe