- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.02.2024, 14:16)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditarea privată a crescut în ianuarie cu 5,7% an/an, la 384,7 miliarde lei
Creditarea privată a crescut în ianuarie cu 5,7% faţă de perioada similară din 2023, la un total de 384,7 de miliarde lei, după ce componenta în lei a crescut cu 5%, iar cea în valută, exprimată în lei, cu 7,1%, arată datele publicate vineri de BNR.
Urmărește
92 afișări
Creditarea privată a crescut în ianuarie cu 5,7% an/an, la 384,7 miliarde lei
În termeni reali, creditul neguvernamental a înregistrat o scădere de 1,6% în ianuarie 2024, în conditiile în care creditarea în lei s-a redus cu 2,2%, iar cea în valută, exprimată în euro, a crescut cu 6%.
Comparativ cu luna decembrie 2023, în ianuarie 2024, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut cu 1,7%. Creditul în lei, cu o pondere de 68,5% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,5%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,5% în totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,8%, şi cu minus 0,9% în cazul exprimării indicatorului în euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Cea mai mare rată de creştere an la an a fost înregistrată în luna ianuarie de creditele în valută luate de companii, cu un plus de 12,7% (la 100,2 mld.lei), în timp ce finanţările în lei din zona corporate (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 5,8% (la 110,6 mld.lei).
În ceea ce priveşte împrumuturile luate de populaţie, soldul celor în lei a crescut cu 4,4% fată de perioada similară din 2023, la 152,8 mld.lei, iar cel în valută, exprimat în lei, s-a redus cu 13,2%, la 21 mld.lei.
Creditul guvernamental a înregistrat o creştere în luna ianuarie 2024 de 1,9% faţă de luna decembrie 2023, până la 200,2 miliarde lei. În raport cu ianuarie 2023, acesta s-a majorat cu 13,7% (5,8% în termeni reali).
Creditul guvernamental include creditul acordat administraţiilor publice (administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale) în sumă de 32,6 miliarde lei, precum şi titlurile de natura datoriei deţinute, emise de aceste sectoare instituţionale în sumă de 167,6 miliarde lei (solduri la 31 ianuarie 2024).
Situaţia depozitelor la bănci ale populaţiei ş companiiilor
În acelaşi timp, depozitele la bănci ale populatiei şi companiilor au crescut în luna ianuarie 2024 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 574,6 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,9% (4,2% în termeni reali).
Depozitele în lei, cu o pondere de 69,7%, au scăzut cu 0,2% faţă de luna decembrie 2023, până la 400,8 mld. lei. Comparativ cu luna ianuarie 2023, acestea s-au majorat cu 18,4% (10,3 % în termeni reali).
Depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 0,9 % faţă de luna anterioară, până la 220,2 miliarde lei şi cu 22,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Depozitele în lei ale companiilor au scăzut în inauarie 2024 cu 1,6% (până la 183,6 mld.lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna ianuarie 2023, au înregistrat o creştere de 13,6% (5,8% în termeni reali).
Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 30,3% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1% faţă de luna decembrie 2023, ajungând până la nivelul de 173,8 mld. lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 0,9%, până la 34,9 mld. euro). Comparativ cu luna ianuarie 2023, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 0,7% (minus 1,8%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,5% faţă de luna decembrie 2023, până la 120, 3 mld. lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 2,8% ( minus 3,8%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au crescut cu 1,9% faţă de luna decembrie 2023, până la 53, 5 mld. lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu ianuarie 2023, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 4,3% (3,2%, în cazul exprimării indicatorului în euro), scrie Ziarul Financiar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Raport Colliers: Stocul de spaţii de retail modern din România a depăşit 4,3 mil. mp, 60% în primele 10 mari oraşe din ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe