Credite în august la dobânzi similare cu cele dinainte de criză

Băncile au scăzut în luna august dobânzile la creditele în lei acordate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi împrumuturile destinate firmelor până la niveluri similare cu cele dinainte de declanşarea crizei în România, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Credite în august la dobânzi similare cu cele dinainte de criză

Credite în august la dobânzi similare cu cele dinainte de criză (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate firmelor a scăzut în august cu 1,11 puncte procentuale faţă de iulie, la 10,92%, nivel minim înregistrat după luna septembrie 2007, când economia înregistra un ritm de creştere susţinut, societăţile realizau tot mai multe investiţii, iar dobânda de politică monetară se situa la 7%.

În pofida reducerii dobânzilor, soldul creditelor în lei contractate de firme a scăzut în august cu 1,1% comparativ cu iulie, la 40,78 miliarde de lei.

Dobânda anuală efectivă medie la împrumuturile noi contractate de populaţie în lei pentru achiziţia de locuinţe a coborât în august cu 0,46 puncte faţă de luna precedentă, la 11,02%, minimul atins după septembrie 2008.

Pe de altă parte, băncile au majorat în luna august DAE medie la creditele noi în lei contractate de populaţie pentru consum cu 0,5 puncte comparativ cu iulie, la 19,27%.

Dobânda medie la împrumuturile noi în lei (populaţie şi firme) a scăzut în august cu 0,84 puncte, la 11,21%, dar se menţine peste nivelul ratelor la creditele aflate deja în portofoliul băncilor.

Cea mai mare diferenţă între dobânzile medii la creditele noi şi cele aflate deja în sold, de peste 3 puncte procentuale, s-a înregistrat în august pentru gospodării, deşi rata pentru împrumuturile vechi a scăzut cu 0,17 puncte la nivelul pieţei, la 15,48%.

Şi firmele pot contracta credite în lei la costuri mai mici decât cele achitate pentru celei vechi, chiar dacă dobânda medie la împrumuturile aflate în sold a coborât în august cu 0,45 puncte, la 11,71%.

În ceea ce priveşte dobânzile practicate de instituţiile de credit la euro (populaţie şi firme), datele BNR arată că rata medie a urcat la depozite în august, dar a scăzut la împrumuturile nou acordate.

Astfel, dobânda medie la depozitele în euro a urcat în august cu 0,09 puncte, la 2,86%, pentru economiile existente şi cu 0,16 puncte, la 2,75%, pentru plasamentele nou atrase.

Dobânda medie la creditele în euro aflate în sold s-a menţinut în august la nivelul din iulie, de 6,41%. În schimb, dobânda medie pentru împrumuturile în euro nou acordate a scăzut cu 0,39%, la 6,1%, datorită reducerii ratei pentru creditele firmelor cu 0,35 puncte, la 5,57%.

Per total, dobânda medie pentru noile împrumuturi în euro ale populaţiei a coborât cu 0,1 puncte, la 7,21%, dar DAE la creditele pentru consum şi locuinţe au avansat uşor, cu 0,05 puncte şi, respectiv, 0,09 puncte.

În luna iulie, dobânda medie la creditele în euro nou acordate populaţiei de către bănci a crescut puternic, ajungând la nivelul maxim după august 2009, în timp ce ratele la împrumuturile contractate de firme au avansat mai lent, în contextul în care Euribor la trei luni, indicator cheie al dobânzilor pentru euro, a ajuns la sfârşitul lunii iulie la 0,899%, maximul înregistrat după 30 iulie 2009.

În august 2009, Euribor la trei luni a variat între 0,821% şi 0,886%, nivelul uşor inferior celui din luna iulie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici