- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditele neperformante din Europa Centrală şi de Est vor atinge punctul maxim în acest an
Creditele neperformante din Europa Centrală şi de Est vor atinge punctul maxim în acest an, însă sistemele bancare ale ţărilor din regiune ar trebui să poată absorbi acest vârf, estimează Fondul Monetar Internaţional.
Creditele neperformante din Europa Centrală şi de Est vor atinge punctul maxim în acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În pofida capitalizării suficiente a băncilor pentru a face faţă volumului de credite neperformante aşteptate pentru 2010, statele din Europa Centrală şi de Est sunt foarte vulnerabile la înrăutăţirea situaţiei economice.
O nouă accelerare a împrumuturilor neperformante, în cazul unui scenariu economic pesimist, ar slăbi băncile şi ar reduce capacitatea acestora de a absorbi pierderile, se arată în Raportul Perspective Economice Globale 2010, Capitolul I, al FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Creditele neperformante au crescut substanţial în Europa Centrală şi de Est de la debutul crizei financiare, şi, potrivit experienţelor anterioare, vor rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă de mai mulţi ani după încheierea crizei.
În regiune, rata de acoperire a împrumuturilor neperformante prin provizioane a scăzut la 65%, de la circa 90% înainte de debutul crizei, se arată în raport.
Simulările efectuate în regiunea Europei Centrale şi de Est începând din 2008 indică avansul creditelor neperformante, potrivit aşteptărilor bazate pe experienţe anterioare pe pieţele emergente.
Astfel, cea mai mare parte a creşterii acestor credite a avut loc în 2009, urmând ca după punctul maxim din 2010 îmbunătăţirea să fie treptată anul următor pentru majoritatea ţărilor din regiune, chiar dacă evoluţia economică respectă estimările Fondului.
FMI se aşteaptă ca activele băncilor să fi revizuite, din cauza crizei economice, în scădere cu 2.300 miliarde dolari, sub estimarea anterioară de 2.800 miliarde dolari, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economiei mondiale.
Pentru băncile din zona euro, îmbunătăţirea situaţiei economice şi a perspectivelor privind şomajul a determinat Fondul să modifice în scădere estimarea privind reevaluarea în scădere a activelor şi provizioanele la 442 miliarde de dolari, de la 480 de miliarde de dolari în raportul anterior. Pentru SUA, instituţia fiannciară a modificat datele la 588 miliarde de dolari, de la 654 miliarde de dolari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO