- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditele pentru companii garantate cu ipoteci aduc mai multe restanţe decât cele fără ipoteci
Gradul de neperformanţă a creditelor pentru companii garantate cu ipoteci este mai mare decât la împrumuturile acordate fără astfel de garanţii, situaţie care se regăseşte atât la IMM-uri, cât şi la marile corporaţii, potrivit raportului de Stabilitate pe 2010 publicat marţi de BNR
Creditele pentru companii garantate cu ipoteci aduc mai multe restanţe decât cele fără ipoteci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Rata creditelor neperformante pentru expunerile garantate cu ipoteci a devenit din iunie 2010 şi în cazul IMM superioară ratei creditelor neperformante pentru creditele negarantate cu ipoteci. În cazul IMM (care deţin 80% din creditele garantate cu ipoteci), neperformanţa se ridică la 10,2% pentru creditele garantate cu ipoteci, respectiv 9,5% pentru creditele negarantate cu ipoteci (iunie 2010). La corporaţii se observă un comportament mai bun în onorarea serviciului datoriei, rata creditelor neperformante menţinându-se mult sub media pe economie (3,3% în cazul creditelor garantate cu ipoteci, respectiv 1,5% în cazul celor negarantate cu ipoteci, iunie 2010). În aceste condiţii, eficienţa politicii de garantare utilizate de bănci reclamă o monitorizare mai atentă", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Banca centrală arată că evoluţia este cauzată în special de câteva firme din sectorul imobiliar (având proiecte rezidenţiale mari), care de la începutul anului 2010 au generat restanţe bancare în creştere. Prin recalcularea indicatorului de restanţe bancare fără aceste companii, rata creditelor neperformante pentru creditele garantate cu ipoteci este mai mică decât în cazul împrumuturilor negarantate cu ipoteci.
BNR spune că deşi băncile au înăsprit standardele de creditare a companiilor, în special prin solicitarea de garanţii ipotecare suplimentare, această politică nu a produs efectele aşteptate.
"Creditul acordat companiilor a ajuns să fie în peste 75% din cazuri garantat cu ipoteci, iar creditul imobiliar împreună cu cel de consum garantat cu ipoteci acordat populaţiei reprezintă peste 50% din totalul creditului acordat persoanelor fizice", precizează documentul.
Calitatea portofoliului creditului garantat cu ipoteci acordat populaţiei, inclusiv creditul imobiliar şi creditul de consum garantat cu ipoteci, s-a deteriorat în 2009 şi în prima jumătate a anului 2010. Rata creditelor neperformante a ajuns la 4,5%în iunie 2010, faţă de 0,8% în decembrie 2008.
"Riscul este diferenţiat pe categorii de credite, fiind mai accentuat pe segmentul creditelor de consum garantate cu ipoteci şi al creditelor garantate cu ipoteci acordate în altă monedă decât cea naţională sau euro. Aceste evoluţii pledează pentru o diferenţiere în tratamentul prudenţial al stocului existent al creditelor în valută. Creditele imobiliare au o rată a neperformanţei mai redusă, posibil datorită gradului mai ridicat al disciplinei financiare pentru acele credite contractate pentru cumpărarea unei locuinţe având ca scop utilizarea acesteia ca rezidenţă de către debitor", se spune în raport.
Creditele garantate cu ipoteci sunt denominate preponderent în euro (70,6%), urmate de cele în franci elveţieni (21,5%) şi dolari (0,6%), iunie 2010.
Potrivit graficelor publicate de BNR, creditele acordate populaţiei în lei şi euro garantate cu ipoteci au un grad de neperformanţă aproximativ egal, respectiv uşor peste 5%, în timp ce la împrumuturile în franci elveţieni şi dolari neperformanţa se îndreaptă spre 8%.
BNR apreciază că informaţiile de risc pentru creditul imobiliar sunt preocupante, argumentând că deşi rata creditelor neperformante este încă redusă (3%, iunie 2010), dinamica de înrăutăţire a portofoliului este accelerată, inclusiv ca urmare a existenţei unui efect de bază reprezentat de numărul redus de restanţe înregistrate în perioada de dinaintea declanşării crizei.
De asemenea, raportul evidenţiază că se manifestă o migrare a debitorilor către clasele de întârziere superioare (proces care a început la finalul anului 2008) şi volumul creditelor afectate de restanţe mai mari de 90 de zile este în creştere (depăşind 0,8 miliarde lei în iunie 2010, faţă de aproximativ 0,2 miliarde lei în decembrie 2008).
"Creditele de consum garantate cu ipoteci sunt importante pentru portofoliul bancar, ponderea lor în creditul de consum majorându-se de la 37% în decembrie 2008 la 43% în iunie 2010. Aceste credite au o dinamică a ratei creditelor neperformante mai pronunţată decât în cazul creditelor imobiliare (de la 0,8% la 5,9%, decembrie 2008 - iunie 2010). Comportamentul debitorilor de a-şi onora diferit serviciul datoriei pentru creditele imobiliare faţă de creditele de consum garantate cu ipoteci a devenit sesizabil din T3/2009. Menţinerea sau chiar accentuarea acestei tendinţe poate aduce în discuţie şi necesitatea reevaluării cadrului actual de reglementare (care consideră că cele două categorii de credite au un comportament asemănător la plată)", se mai spune în document.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46