- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creditele pierdere, duble faţă de 2008
Creditele clasificate drept pierdere reprezentau după primele nouă luni 8,5% din totalul împrumuturilor, comparativ cu o pondere de 3,6% înregistrată în septembrie 2008, a declarat, marţi, prim-viceguvenatorul BNR, Florin Georgescu.
Creditele pierdere, duble faţă de 2008 (Imagine: Mediafax Foto)
"Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, în scădere de la 66,4% în septembrie 2008, ceea ce înseamnă că a existat o trecere spre categoriile mai riscante, îndeosebi asupra celor clasificate îndoilenic şi pierdere", a afirmat Georgescu.
El a arătat că ponderea împrumuturilor clasificate îndoielnic în totalul împrumuturilor a crescut de la 1,2% în septembrie 2008 la 2,8% în aceeaşi lună din 2009.
Totodată, creditele substandard reprezentau după primele nouă luni 7,4% din portofoliul de împrumuturi, în creştere de la 5,3% în septembrie 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Pe de altă parte, ponderea împrumuturilor în observaţie a scăzut de la 23,5% la 20,7% în septembrie 2009.
"Îmbucurător este că profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitivă la nouă luni, 680 milioane de lei, deşi se observă o scădere importantă, de cinci ori şi ceva", a spus oficialul BNR.
Sistemul bancar a obţinut la nouă luni un profit de 679,9 milioane de lei, câştigul înregistrat în trimestrul al treilea, de 589,9 milioane de lei, fiind de 6,5 ori mai mare decât rezultatul din primul semestru, când băncile au raportat un profit de 90 milioane lei. Câştigul din primele nouă luni a fost însă de aproape 4,7 ori mai redus faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut.
Totodată, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut în primele nouă luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.
"Datorită trecerii pe profit a sistemului bancar, ritmul de creştere a provizioanelor a încetinit. Deci se poate spune că se aplatizează acest trend de provizionare şi ritmul de creştere a creditelor neperformante, ceea ce înseamnă că există semnale pozitive", a precizat Georgescu.
El a mai arătat că ponderea creditelor restante şi îndoilenice în capitalurile proprii ale băncilor se plasa la 10,5% în septembrie 2009, în urcare de la 2,4% în luna similară din 2008.
Şi raportul dintre credite restante şi îndoielnice şi active a crescut la 0,92% în septembrie 2009.
Georgescu a precizat că băncile sunt solide, având un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% în septembrie 2008 la 13,7% în luna similară din acest an.
"Toate băncile au o solvabilitate de peste 10%, un nivel foarte bun comparativ cu norma internaţională (care impune un nivel minim de 8% - n.r.). Banca centrală dispune de toate instrumentele de a păstra soliditatea băncilor la un nivel corespunzător", a continuat oficialul BNR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO