Creditorii privaţi ai Greciei trebuie să contribuie cu 30 mld. euro la un nou pachet financiar - WSJ

Guvernele din zona euro au ajuns la un proiect de înţelegere pentru un nou pachet de finanţare destinat Greciei, prin care creditorii din sectorul privat vor contribui cu aproximativ 30 de miliarde de euro, au declarat oficiali europeni importanţi pentru cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Urmărește
4 afișări

Statele din zona euro vor cere creditorilor Greciei să schimbe datoriile care se apropie de maturitate cu unele pe termen mai lung, iar procesul ar putea începe chiar din prima parte a lunii iulie, după ce miniştrii de Finanţe aprobă noul pachet de ajutor extern la reuniunea din 20 iunie, au spus oficialii.

Guvernele din zona euro vor împrumuta Greciei noi fonduri, însă acestea vor fi însoţite, probabil, de condiţia ca băncile, fondurile de pensii şi alţi investitori care deţin obligaţiuni elene să accepte schimbarea acestora cu noi obligaţiuni, cu maturitate mai lungă, astfel încât să acopere necesarul de finanţare al statului elen în următorii trei ani.

"Investitorii privaţi vor fi bine stimulaţi să participe, deoarece dacă nu o vor face Grecia va intra în incapacitate de plată", a spus unul dintre oficialii citaţi.

Noua finanţare discutată pentru Grecia va depinde şi de asumarea unor măsuri suplimentare de executivul de la Atena, precum noi reduceri ale cheltuielilor bugetare şi privatizarea unor active de 50 de miliarde de euro.

Când guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit anul trecut împrumuturi de 110 miliarde de euro pentru Grecia se aşteptau ca statul să poată atrage fonduri cu scadenţă lungă de pe pieţele financiare în 2012. Din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori, această opţiune a fost exclusă.

În februarie, Uniunea Europeană şi FMI au estimat că Grecia va avea nevoie de 44 miliarde de euro pe termen lung de la începutul lui 2012 şi până la mijlocul anului 2013. Oficialii nu au clarificat ce parte dintr-o nouă finanţare ar putea fi asigurată de statele zonei euro şi FMI, pe lângă cele 30 de miliarde de euro aşteptate din partea creditorilor privaţi.

Guvernele europene aşteaptă de la Banca Centrală Europeană (BCE) să încurajeze schimbul prin acceptarea noilor obligaţiuni ca garanţii pentru creditare şi refuzul de a le accepta pe cele vechi, au adăugat oficialii citaţi.

BCE s-a opus unor măsuri prin care inverstitorii privaţi ar fi forţaţi să continue să finanţeze statul elen din 2012. Procesul de schimbare a obligaţiunilor vizat de guverne nu va conduce la revizuirea în scădere a valorii activelor, calmând astfel o parte a temerilor BCE.

"Dacă toate guvernele sunt de acord, va fi greu pentru BCE să nu accepte", a spus un oficial.

Noile obligaţiuni nu vor primi, probabil, statut preferenţial sau garanţii, iar maturitatea nu a fost încă decisă. Sursele citate au declarat, însă, că ar putea fi de 3,5-7 ani.

Cuponul titlurilor este, de asemenea, în discuţie, însă unul dintre oficiali a afirmat că va fi apropiat de cel cerut pentru finanţările acordate Greciei de statele din zona euro.

Propunerea de preschimbare a obligaţiunilor va fi adresată tuturor investitorilor care deţin obligaţiuni ale statului elen, atât din Grecia cât şi din alte ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici