Crescătorii de păsări: Preţul ouălor ar trebui să scadă în a doua parte a lunii martie

Preţurile ouălor ar trebui să scadă în a doua jumătate a lunii martie până la nivelul mediu din luna februarie, deoarece deficitul de pe piaţă va fi acoperit, a anunţat vineri, într-un comunicat, Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).

Urmărește
455 afișări
Imaginea articolului Crescătorii de păsări: Preţul ouălor ar trebui să scadă în a doua parte a lunii martie

Crescătorii de păsări: Preţul ouălor ar trebui să scadă în a doua parte a lunii martie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În lunile ianuarie-februarie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a existat un deficit pe piaţă de 30 de milioane de ouă (12% din necesar), provenit aproape integral din reducerea importurilor.

Din cauza deficitului, preţurile de vânzare la poarta fabricii au crescut până la 0,5 lei oul începând cu 27 februarie, faţă de un nivel mediu de 0,39 lei pe parcursul întregii luni. Creşterea preţurilor a fost accelerată şi de viscol, care a împiedicat aprovizionarea magazinelor şi a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor în magazine a crescut cererea pe o perioadă scurtă.

Potrivit asociaţiei, în lunile martie şi aprilie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe piaţa românească va exista un surplus de 30 de milioane de ouă.

"Din cifrele de mai sus rezultă că în partea a doua a lunii martie, în mod normal, preţurile ar trebui să coboare la nivelul mediu din februarie", se arată în comunicat.

Reducerea importurilor din ultima perioadă a fost consecinţa obligativităţii schimbării cuştilor la nivel internaţional, care a dus la închiderea de ferme în ţările care nu au reuşit modernizarea lor. Din acest motiv, în ultimele zile preţul ouălor în magazine s-a majorat cu 50%.

Crescătorii de presă contrazic astfel Ministerul Agriculturii, care susţinea joi, într-un comunicat, că majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei, ca urmare a schimbării sistemului de creştere a găinilor, şi nici de creşterea preţurilor de producător.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici