- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.06.2018, 16:45)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Crescătorii de Păsări: România, ultima în clasamentul producţiei de carne pe cap de locuitor
România produce 60 de kilograme de carne/cap de locuitor, fiind ultima din primele şapte cele mai mari state ale Uniunii Europene ca suprafaţă şi număr de locuitori, a declarat marţi Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), la conferinţa Food Intel Forum.
Urmărește
201 afișări
Crescătorii de Păsări: România, ultima în clasamentul producţiei de carne pe cap de locuitor
„Am făcut un calcul sumar al primelor şapte state membre ca populaţie şi am constatat că România produce doar 60 de kilograme de carne/cap de locuitor, în timp ce toate celelalte şase state, înaintea noastră ca număr de locuitori, produc peste 120 de carne/cap de locuitor. Vârfurile sunt Polonia, cu 150 de kilograme de carne, şi Spania cu 148 kg/locuitor”, a precizat Ilie Van.
„Suntem departe de potenţialul pe care agricultura l-ar avea şi trebuie să facem multe eforturi ca să ajungem, nu neapărat la nivelul Spaniei sau Poloniei, pentru că ei şi-au orientat producţia către exporturi, dar măcar să ne apropiem de nivelul consumului intern, pentru că la ora actuală noi completăm consumul cu importuri, care sunt extrem de ridicate”, a declarat Ilie Van.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Preşedintele UCPR a precizat că există un decalaj între sectorul vegetal şi cel zootehnic din cauza subvenţiilor venite din partea statului.
„În România, sectorul vegetal a crescut an de an şi datorită subvenţiilor, care şi ele au crescut pe suprafaţă, dar comparativ cu sectorul de creştere a animalelor, care nu a avut niciodată subvenţii - cel puţin în ultimii 20 de ani - a crescut foarte mult”, a spus preşedintele UCPR.
Acesta a mai precizat că România exportă 12 milioane de tone de cereale şi produse oleaginoase şi importă 450.000 de tone de carne şi alimente procesate din carne. „Adică 60% din balanţa comercială îl reprezintă exportul materie primă şi 60% din balanţa comercială la importuri îl reprezintă carne procesate din carne şi alte procesate. Nu mai vorbesc despre faptul că balanţa comercială este negativă. Cantităţile acestea au crescut în ultimii cinci-şase ani, acum şase ani aveam 300.000 de tone importate, iar în 2017 aveam 450.000 de tone. Practic, în loc să constatăm o îmbunătăţire, am constatat o înrăutăţire a balanţei cel puţin pe acest segment”, a menţionat Ilie Van.
În ceea ce priveşte producţia de carne de pasăre, în 2017 aceasta reprezenta 50% din producţia totală de carne a ţării.
„S-au obţinut 1,2 milioane de tone de carne în ţară, din care 600.000 au fost de pasăre. Ceea ce este un lucru extraordinar, iar acest lucru se vede şi din poziţia pe piaţă a acestui sector. Este singurul sector care a crescut producţia faţă de perioada dinainte de 1989, cu circa 60%. Înainte de 1989 produceam circa 300.000 de tone, acum producem 600.000 de tone. De asemenea, performanţele de producţie au crescut de la an la an, iar performaţele producţiei din România sunt de top”, a mai spus Ilie Van.
Oficialul a precizat că nu există instituţii de piaţă agroalimentară, structuri de piaţă agroalimentare şi nici un dialog între aceste structuri şi instituţiile statului.
„Noi dacă avem o problemă, şi sunt destule în piaţă, nu avem unde să ne plângem. Că vin produse la preţuri de nimic, că este concurenţă neloială pe anumite produse sau în perioade ale anului, deci aici ar trebui să avem o structură de piaţă cum e peste tot în Europa, care din păcate la noi nu există. Nu putem să ne întâlnim să discutăm probleme sectorului, să avem unde să reclamăm aceste probleme, chiar şi cu comerţul cu amănuntul, dacă este cazul. Nu putem să depăşim problemele, vom lăsa fermierii să sufere, să piardă şi când va veni vorba să-şi refacă activitatea va fi foarte greu”, a completat Ilie Van.
Food Intel Forum se desfăşoară în perioada 18-19 iunie şi este un eveniment ce reuneşte la aceeaşi masă cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei alimentare şi de băuturi, ai industriei HoReca, precum şi reprezentanţi ai mediului bancar şi autorităţilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe