Creştere pentru a doua lună la rând, în august, pentru economia mondială
- Statisticile indică creşterea economiei mondiale pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare spre maximul din martie 2019.
- Se confirmă scenariul relansării în V, arată o analiză a lui Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.
Creştere pentru a doua lună la rând, în august, pentru economia mondială
Markit Economics a comunicat joi datele privind evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în august şi primele opt luni ale anului curent.
Estimaţi împreună cu JPMorgan, aceşti indicatori reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.
Statisticile indică creşterea economiei mondiale pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare (spre maximul din martie 2019). Se confirmă scenariul relansării în V, într-o evoluţie determinată de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi resimţirea mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare (programe cu volum cumulat în convergenţă spre nivelul de 20 trilioane de dolari).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Astfel, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu un ritm lunar de 1,2 puncte la 51,8 puncte în august, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.
Creşterea comenzilor noi şi producţiei (spre maximele din semestrul I 2018) influenţată de redinamizarea comerţului internaţional exprimă premise de continuare a procesului de relansare post-pandemie în industria prelucrătoare pe termen scurt.
Pe de altă parte, companiile din industria prelucrătoare au continuat să reducă locurile de muncă în august, expresie a implementării de măsuri de ajustare, după evoluţia nefavorabilă a afacerilor în semestrul I.
Totodată, ameliorarea înregistrată la nivelul ramurilor bunuri intermediare şi bunuri de capital (indicatorii PMI la maximele din ultimii ani) indică intrarea în ciclul economic post-pandemie.
Analiza pe ţări evidenţiază dinamica industriei prelucrătoare în China, SUA, Germania, Marea Britanie, India şi Brazilia în luna august. La polul opus, industria a scăzut în Japonia, Mexic, Filipine şi Vietnam luna trecută.
De asemenea, sectorul de servicii (cel mai afectat de incidenţa crizei sanitare şi măsurile introduse în primăvară pentru contracararea acesteia) a crescut pentru a doua lună consecutiv în august: indicatorul PMI în urcare cu 1,3 puncte lună/lună la 51,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie.
Se evidenţiază accelerarea comenzilor noi, dar şi revenirea pe creştere a componentei locuri de muncă, aspecte care confirmă poziţionarea la începutul unui nou ciclu economic.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu 1,4 puncte lună/lună la 52,4 puncte în august, cel mai ridicat nivel din martie 2019.
Accelerarea comenzilor noi, precum şi nivelul ridicat al componentei perspective de evoluţie pe termen scurt exprimă premise de continuare a procesului de relansare post-pandemie în economia mondială.
Din perspectiva sub-sectorială cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de serviciile financiare, bunurile de consum şi bunurile intermediare. Pe de altă parte, serviciile de consum au scăzut în luna august.
Analiza pe ţări evidenţiază creşterea economică în accelerare (conform indicatorilor PMI Compozit) din SUA şi China (primele două economii ale lumii).
De asemenea, economiile Zonei Euro, Marii Britanii, Braziliei şi Rusiei au crescut în luna august.
Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Australiei şi Kazahstanului au scăzut luna trecută (indicatorul PMI Compozit sub pragul de 50 puncte).
În scenariul macroeconomic central al Fondului Monetar Internaţional (FMI) economia mondială s-ar putea ajusta cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.
Conform acestui scenariu PIB-ul ţărilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021.
Pentru statele emergente şi în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creştere cu 5,9% an/an în 2021.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO