- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creştere spectaculoasă pe piaţa de capital din România. În prima lună a anului a înregistrat mai mult decât în tot anul 2020
Toţi indicii bursieri au intrat în teritoriu pozitiv şi avut creşteri semnificative, care au depăşit într-o singură luna nivelul realizat pe întreg anul 2020, anunţă un comunicat al bursei.
Sursa foto: Mediafaxfoto
Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a consemnat un avans de 5,1% în ianuarie comparativ cu ultima luna a anului trecut. Mai mult decât atât, BET-TR a încheiat ultima şedinţa de tranzacţionare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric după ce doborase anterior un alt vârf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.
„Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listarii de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listarilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piaţă de capital asigura un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale. Noi, la Bursă de Valori Bucureşti, ne poziţionăm că parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experienţă îndelungată şi pozitivă în utilizarea mecanismelor pieţei de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât şi prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul sau: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrică, Transelectrica, Conpet). Bursă oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acţionar au devenit un succes economic,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În cazul statului român, listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă prezintă o serie de avantaje, atât pentru emitent, cât şi pentru investitori.
„Avantajele listarii pe bursă a companiilor sunt multiple. Piaţă de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanţă corporativă, o transparenţă crescută în modul în care companiile listate îşi desfăşoară activitatea, un management performant care răspunde în faţă acţionarilor, dar şi o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere şi oferta. Pentru bugetul de stat, prezenţa companiilor de stat pe bursă poate crea oportunităţi de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget. În acelaşi timp reduce şi presiunea de a asigura eventuale finanţări de la buget pentru că piaţă de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanţa prin emiterea de acţiuni sau obligaţiuni care să acopere necesarul de investiţii pentru a permite companiilor româneşti să se dezvolte. Pentru români, creşterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică a României, fie prin investiţii directe cumpărând acţiuni la aceste societăţi, fie prin investiţii indirecte, cum ar fi fondurile de investiţii sau fondurile de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariaţi români contribuie la fondurile de pensii Pilon ÎI,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
Activitatea investiţională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacţionare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro). Din această valoare, tranzacţiile realizate pe segmentul de acţiuni au reprezentat 783 milioane lei (160 milioane euro), în timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzacţiile au totalizat 235 milioane lei (48 milioane euro). Restul tranzacţiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unităţi de fond, ETF. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane lei (11,07 milioane euro), un plus de şase procente faţă de prima luna a anului anterior.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO