Creşterea acţiunilor OMV Petrom s-a temperat la 3% spre mijlocul şedinţei

Acţiunile OMV Petrom (SNP) erau în creştere cu 3,02% la mijlocul şedinţei de joi, deşi în primele minute preţul a urcat cu peste 5% pe fondul anunţului privind preţul maxim din ofertă, iar restul pieţei a înregistrat variaţii reduse şi o lichiditate în scădere.

Urmărește
7 afișări

Primul transfer cu acţiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, în creştere cu 1,76%, iar apoi preţul a avansat până la un maxim de 0,42 lei, cotaţie cu 5,52% peste închiderea de miercuri.

La ora 13:00, titlurile erau cotate la 0,41 lei, cu 3,02% peste preţul de miercuri şi cu 10,9% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/acţiune, solicitat de stat la vânzarea pachetului de 9,84% din capital.

Deşi interesul pentru compania petrolieră a fost semnificativ mai mare decât în şedinţa precedentă, acţiunile OMV Petrom au consemnat doar al doilea rulaj din piaţă, cu o valoare de tranzacţionare de aproape 2 milioane lei.

Dacă tot pachetul de acţiuni OMV Petrom scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). Astfel, vânzarea pachetului de 9,84% din titlurile OMV Petrom ar putea fi cea mai mare ofertă derulată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate în prima parte a şedinţei la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de miercuri, iar investitorii au introdus ordine reduse.

Astfel, la mijlocul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,98% peste nivelul de miercuri.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,73%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,26%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,7 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare cu 44% mai redusă decât lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 19,2 milioane lei (4,6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei, şi au asigurat 36% din rulajul bursei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la propunerea Franklin Templeton de a lista Fondul şi pe bursa de la Varşovia, astfel că cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,525 lei, preţ similar celui de la finalul sesiunii precedente.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu cel mult 0,5%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de până la 0,4%. Pe de altă parte, bursele din Ungaria şi Rusia avansau cu 0,6% şi, respectiv, cu 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici