Creşterea datoriei publice pune în pericol relansarea economică

Creşterea puternică a datoriei publice pune în pericol sustenatilibatea procesului de relansare economică din următorii câţiva ani, în ţările care au această problemă, avertizează noul economist şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Pier Carlo Padoan.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Creşterea datoriei publice pune în pericol relansarea economică

Creşterea datoriei publice pune în pericol relansarea economică (Imagine: Mediafax Foto)

"Relansarea ar putea fi mai puternică decât ne aşteptăm. Asta nu înseamnă însă că va fi şi mai sustenabilă (...) Această creştere este rezultatul diverselor măsuri de sprijin din bani publici, nu este susţinută de activitatea din sectorul privat", a arătat Padoan într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera.

El consideră că datoriile acumulate de unele Guverne pentru combaterea crizei din economia reală ar putea deveni nesustenabile, unul dintre principalele motive fiind îmbătrânirea populaţiei.

Efectele măsurilor luate de Guverne vor fi resimţite şi anul viitor, însă cererea din sectorul privat va fi insuficientă chiar şi în 2011, susţine Padoan.

Băncile centrale, care au rolul de a gestiona infuziile de lichiditate destinate susţinerii pieţei globale de credit pentru combaterea crizei economice, ar trebui să acţioneze gradual şi într-un cadrul de cooperare internaţională, continuă noul economist şef al OCDE, organizaţie formată din cele mai mari 30 de economii dezvoltate ale lumii.

OCDE prognozează o creştere economică globală de 3,9% pentru anul viitor, influenţată de un avans combinat de 1,9% al Produsului Intern Brut în statele membre ale forumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici