- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creşterea deficitului de cont curent a încetinit
Creşterea deficitului de cont curent a încetinit în primul trimestru la 10,9%, până la 3,51 miliarde de euro, influenţa determinantă asupra soldului având-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 3,86 miliarde de euro, mai mare cu 9,9% faţă de primele trei luni din 2007.
Creşterea deficitului de cont curent a încetinit (Imagine: Mediafax Foto)
Încetinirea este semnificativă, întrucât în primul trimestru al anului trecut deficitul de cont curent a urcat cu aproape 125%.
Soldul transferurilor curente a urcat la 1,43 miliarde de euro, comparativ cu 1,07 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
Surplusul înregistrat de servicii s-a redus de la 285 milioane de euro în primele trei luni din 2007, la 43 milioane de euro în ianuarie-martie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Deficitul contului curent din primele două luni a fost acoperit în proporţie de 47,6% prin investiţii străine directe, care s-au ridicat la 1,67 miliarde de euro, din care participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 57,2%%, iar creditele intra-grup 42,8%.
Datoria externă pe termen mediu şi lung era, la finele lunii martie, de 39,94 miliarde de euro, în creştere cu 4,2% comparativ cu decembrie 2007.
În acelaşit timp, datoria externă publică şi public garantată înregistra, la sfârşitul lunii martie, un sold de 10,44 miliarde de euro şi reprezenta 26,1% din datoria externă pe termen mediu şi lung, faţă de 27,2% la finele anului trecut.
Datoria externă negarantată public a însumat 25,9 miliarde de euro, fiind cu 4,8% mai mare decât la 31 decembrie 2007.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 18,1% în primele trei luni, comparativ cu 21,8% în anul 2007. Gradul de acoperire a fost 5,8 luni de import la 31 martie, faţă de 6 luni de import la finele anului trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO