Creşterea economică a Japoniei, mai mică din cauza cutremurului din martie

Guvernul japonez a revizuit în scădere cu un punct procentual prognoza de creştere economică pentru anul fiscal 2011-2012, care a început în aprilie, de la 1,5% la 0,5%, reflectând reducerea abruptă a producţiei industriale după cutremurul devastator din luna martie.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a Japoniei, mai mică din cauza cutremurului din martie

Creşterea economică a Japoniei, mai mică din cauza cutremurului din martie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua estimare, aprobată într-o şedinţă a Cabinetului, confirmă informaţiile publicate joi pe surse de agenţia Reuters şi este similară cu proiecţia înaintată în iulie de Banca Japoniei, care anticipează o creştere economiă de 0,4% în anul fiscal curent.

Guvernul a avertizat totodată că revenirea economiei în urma dezastrelor naturale este tot mai vulnerabilă la problemele globale şi la aprecierea yenului.

Deficitul de energie reprezintă de asemenea un risc, deoarece ar putea creşte costurile şi ar putea determina unele companii să relocheze producţia în alte ţări, apreciază executivul nipon.

Cu toate acestea, guvernul a prognozat o creştere economică de 2,7-2,9% pentru anul fiscal 2012-2013, dependentă de ritmul cheltuielilor publice de reconstrucţie a numeroaselor oraşe de pe coasta de nord-est distruse în martie de valul tsunami care a urmat cutremurului cu magnitudinea record de 9 grade.

Banca Japoniei anticipează de asemenea o creştere economică de 2,9% pentru următorul an fiscal.

Autorităţile japoneze se confruntă cu probleme grave, fiind nevoite să investească sume uriaşe în reconstrucţie în contextul unei datorii de stat care depăşeşte de peste două ori PIB-ul de 5.000 miliarde de dolari al ţării.

Guvernul se pregăteşte deja să dubleze taxa pe vânzări până în 2015, de la 5% în prezent, însă proiecţiile aceluiaşi executiv sugerează că măsura ar putea fi prea puţin ambiţioasă pentru a asigura atingerea ţintelor de deficit bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici