Creşterea economică a României va încetini de la 8,6% în 2008 la 3,2% anul viitor

Creşterea economică a României va încetini de la 8,6% în 2008 la 3,2% anul viitor, pentru ca în 2010 să se accelereze la 5,8%, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2009 al Băncii Mondiale (BM).

Urmărește
625 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a României va încetini de la 8,6% în 2008 la 3,2% anul viitor

Creşterea economică a României va încetini de la 8,6% în 2008 la 3,2% anul viitor

Experţii BM anticipează adâncirea semnificativă a deficitului de cont curent al României, de la 14,1% din PIB în 2007 la 15,5% din PIB în acest an.

Totuşi, analiştii instituţiei estimează că deficitul de cont curent se va reduce la 8,6% din PIB anul viitor şi la 7,4% din PIB în 2010.

Previziunile analiştilor BM sunt mai pesimiste decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru perioada 2008-2010, atât privind creşterea economică cât şi deficitul de cont curent. Potrivit prgnozei de toamnă a CNP, ritmul de creştere al economiei româneşti se va situa la 9,1% în 2008, urmând să cobore la 6% în 2009 şi să se accelereze la 6,3% în 2010.

Preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu, a afirmat săptămâna trecută că o creştere economică de 4%-6% în 2009 ar fi "o stare de normalitate", raportat la 2008, care a fost un an excepţional.

CNP previzionează, tot în prognoza de toamnă, că deficitul de cont curent se va plasa la 13,2% din PIB în acest an, dar că se va reduce la 12,2% din PIB în 2009 şi la 11,2% din PIB în 2010.

Pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, BM previzionează diminuarea ritmului de creştere economică de la 7,1% în 2007 la 5,3% în 2008, deşi activitatea economică "a rezistat remarcabil de bine" în primul semestru al acestui an.

Produsul intern brut a crescut în primul semestru din 2008 cu 8,8% în România, cu 7,8% în Rusia, cu 6% în Polonia şi 5,8% în Turcia, avansuri care s-au bazat pe cererea puternică de pe pieţele locale şi pe preţurile mai ridicate ale petrolului, care au alimentat veniturile exportatorilor de hidrocarburi.

BM notează că a apărut o divergenţă a performanţelor economice, deşi majoritatea statelor au continuat să înregistreze creşteri.

Astfel, economia Letoniei a intrat în recesiune, în timp ce cea a României se supraîncălzeşte, iar Tajikistan şi Moldova se confruntă cu efectele scumpirii alimentelor şi primesc ajutor de la BM.

Majoritatea statelor din regiune s-au confruntat cu creşterea puternică a cererii de pe piaţa locală, dar comerţul net a rămas un factor negativ pentru creşterea economică. În acelaşi timp, expansiunea rapidă a sectorului de creditare şi majorarea salariilor au făcut ca regiunea să fie vulnerabilă la înrăutăţirea condiţiilor de finanţare de pe plan extern.

Perspectiva pe termen mediu indică o încetinire rapidă a creşterii economice a regiunii la 2,7% în 2009, alimentată de micşorarea investiţiilor, din cauza condiţiilor dificile de finanţare, şi de reducerea cererii pentru exporturi.

Totuşi, creşterea economică din regiunea Europa şi Asia Centrală se va accelera la 5% în 2010, în condiţiile stabilizării pieţelor de creditare, reducerii presiunilor inflaţioniste şi al reluării creşterii de pe pieţele externe.

Regiunea Europa Centrală şi de Est, care include Bulgaria, Polonia, România şi statele baltice, se va confrunta cu reducerea creşterii economice de la 6,6% în 2007 la 5,5% în acest an, în contextul în care încetinirea cererii din zona euro a afectat exporturile, iar autorităţile unele state care se supraîncălzeau au înăsprit politicile fiscale şi monetare pentru a diminua presiunile inflaţioniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici