- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Creşterea economică în pericol". Riscurile se înmulţesc, iar varianta Delta devine inamicul principal
Când guvernul olandez a revenit asupra deciziei de a permite evenimente cu public de amploare în această vară, răspunsul industriei de divertisment a fost prompt şi fără compromisuri, scrie Financial Times.
"Creşterea economică în pericol". Riscurile se înmulţesc, iar varianta Delta devine pericolul pricipal
Promotorul de festivaluri de muzică ID&T a atacat imediat în instanţă guvernul pentru a-l obliga să-i retragă interdicţia. Asaltului i s-au alăturat peste 40 de organizatori de evenimente din ţară.
„Pentru noi, a fost ca o palmă peste faţă“, a spus Rosanne Janmaat, directorul de operaţiuni al ID&T după anularea unui enorm festival de muzică dance la care s-au vândut peste 125.000 de bilete. A fost al şaselea eveniment pe care compania a trebuit să-l anuleze în această vară. „Muzica electronică face parte din cultura olandeză, aşa că merită să lupţi pentru ea“, a povestit Janmaat, explicând că industria de profil realizează venituri anuale de 7,2 miliarde de euro şi sprijină circa 100.000 de locuri de muncă. „Este o luptă pentru viitorul unei întregi industrii.“ Însă guvernul nu a reintrodus din senin restricţii pentru evenimente, cluburi de noapte, restaurantre, cafenele, baruri şi cârciumi. Decizia urmează înmulţirii de zece ori a cazurilor de infectare cu coronavirus la 7.000 pe zi. Cele mai multe s-au produs „în localurile de noapte şi la petreceri cu mulţi participanţi“, se justifică executivul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Conflictul cu organizatorii de festivaluri evidenţiază cum îmbunătăţirea perspectivelor economice ale Europei, dar şi din alte locuri, riscă să fie frânată de răspândirea variantei Delta, cu un ritm de infectare mai rapid şi care a ajuns să predomine în UE şi SUA. Unele guverne europene au început deja să reacţioneze impunând restricţii de călătorie pentru persoanele neimunizate sau care nu s-au vaccinat. În unele regiuni, accesul la evenimente, restaurante şi baruri a fost restrâns. De asemenea, s-a lărgit utilizarea „paşapoartelor de sănătate“, deşi experienţa Chinei arată că vaccinurile tradiţionale contra Covid sunt mai puţin eficiente decât cele care folosesc tehnologia ARN mesager.
În pofida reintroducerii anumitor restricţii, cei mai mulţi economişti cred că Europa va evita o altă rundă de lockdown-uri de genul celor care au paralizat economiile la începutul pandemiei. Optimismul are la bază date care arată că numărul de spitalizări nu a crescut în paralel cu cel al infectărilor, aceasta deoarece mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri, oameni cărora le sunt destinate festivalurile de muzică dance. Dar acest lucru nu înseamnă că doar ei sunt expuşi. Până la urmă, varianta Delta reprezită un pericol mai mare tot pentru sectorul de divertisment, turism, hoteluri şi restaurante, adică cel afectat cel mai mult de pandemie. Sectorul este critic pentru economii ca Spania şi Grecia.
Printre alte riscuri pentru economiile europene, analiştii menţionează penuriile de tot felul din lanţurile de aprovizionare şi riscul ca guvernele să taie stimulentele prea devreme, aşa cum au făcut în criza anterioară. Presiunile sunt acum ca ele să continue să cheltuiască, în pofida umflării deficitelor. Chiar şi FMI recomandă evitarea austerităţii, însă îndeamnă guvernele să se folosească de criză şi de schimbările din economie pentru a introduce reforme. Despre Germania, preşedintele Institutului ifo Clemens Fuest spune că „există două riscuri ñ unul este explozia Delta, iar celălalt problemele de aprovizionare. Scenariul nostru este că aceste probleme de ofertă se vor duce, dar nu putem şti sigur“. Europa nu trebuie să retragă prea devreme sprijinul pentru companii şi regulile laxe pentru afacerile falimentare, spune Olli Rehn, oficial de top al BCE. „Abia după ce revenirea prinde rădăcini putem aplica măsuri contraciclice.“
Un pericol al grabei este ca firmele lăsate să falimenteze să producă un val de disponibilizări. Îngrijorările produse de varianta Delta par să alimenteze volatilitatea de pe bursele de acţiuni în august, o lună şi aşa instabilă, remarcă Bloomberg.
Aceleaşi îngrijorări par să contribuie şi la scăderea cotaţiilor petrolului. Virusul întunecă perspectiva consumului şi revenirii economice în regiunea Asia-Pacific, în special în China, unde pandemia dă semne puternice de viaţă, deşi autorităţile se laudă cu un control strict. În mai multe oraşe mari au fost introduse noi restricţii. Acolo, Biroul Politic a ordonat noi măsuri, mai concentrate, precum ajutarea firmelor mici, majorarea cheltuielilor bugetare şi posibil reducerea rezervelor obligatorii ale băncilor, pentru a proteja revenirea activităţii economice în faţa noilor riscuri create de pandemie. În China, varianta Delta a ajuns în aproape jumătate din cele 32 de provincii ale ţării în doar două săptămâni, în pofida unora dintre cele mai dure strategii de apărare anti-virus din lume. Virusul nou a ajuns acolo prin intermediul unui zbor de la Moscova în oraşul Nanjing la mijlocul lunii iulie şi a infectat un grup de oameni care se ocupau cu curăţenia aeroportului. În doar câteva săptămâni, virusul a ajuns la aproape 2.000 de kilometri de Nanjing. Cei mai mulţi dintre cei infectaţi erau deja imunizaţi şi sunt semne că vaccinurile chinezeşti, pe bază de virus inactiv, oferă o oarecare protecţie contra manifestărilor severe ale bolii. Varianta Delta predomină şi în SUA, unde au fost reintroduse măsuri precum purtarea măştii în interior, iar companiile au amânat readucerea personalului la sediu. Pe lângă riscurile „obişnuite“ pentru creşterea economică, acolo au expirat recent moratoriile pentru evacuările silite, cu posibil impact asupra moralului anumitor consumatori. Cheltuielile consumatorilor sunt coloana vertebrală a economiei americane.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO