- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creşterea economiei în 2011 va fi condiţionată tot de politica fiscală şi evoluţia ţărilor UE
Economia României ar putea creşte în 2011 în medie cu 0,7%, dar ieşirea din recesiune va fi condiţionată, pentru al treilea an consecutiv, de eventualele măsuri de politică fiscală adoptate pe plan intern şi de evoluţia celorlalte state europene, apreciază analiştii economici.
Creşterea economiei în 2011 va fi condiţionată tot de politica fiscală şi evoluţia ţărilor UE (Imagine: Mediafax Foto)
Estimările analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX privind evoluţia PIB în 2011 variază între o stagnare a economiei şi o creştere de 1,7%, iar media este de 0,7%.
Analiştii au anticipat la finele anilor 2008 şi 2009 că economia va creşte în anii următori, dar şi-au revizuit estimările în repetate rânduri din cauza incertitudinilor legate de mediul macroeconomic intern şi de evoluţia crizei internaţionale, şi modificărilor frecvente ale contextului economic internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
În decembrie 2009, estimările analiştilor indicau pentru acest an o creştere economică cuprinsă între 0,6% şi 2%, dar acestea au fost revizuite în scădere de mai multe ori în principal din cauza măsurilor de austeritate anunţate şi implementate pe parcursul anului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, şi reducerea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar cu 25%. În prezent majoritatea prognozelor indică pentru acest an o contracţie a PIB-ului situată în jurul a 2%.
De asemenea, la finele anului 2008 anticipaţiile privind evoluţia economiei în 2009 vizau un avans real al PIB şi se concentrau în intervalul 3-4%, dar acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar PIB-ul a scăzut cu 7,1% la nivelul întregului an.
Pentru 2011, economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, consideră că economia va avansa modest, cu 0,2%, în condiţiile în care doar a doua jumătate a anului va marca începutul reluării creşterii economice.
"Probabilitatea unei contracţii economice în 2011 este destul de ridicată, de circa 35-45% în opinia mea, însă inferioară celei care indică trecerea pe plus a economiei. Economia ar putea rămâne în recesiune dacă instabilitatea politică se accentuează, dacă arieratele sectorului public faţă de cel privat vor creşte, dacă problemele ţărilor din periferia zonei euro se accentuează, cu impact asupra cererii externe, dar şi asupra băncilor europene", a declarat Chidesciuc.
Totuşi, Chidesciuc consideră că pentru investitorii de pe pieţele externe sunt importante perspectivele economiei, nu neapărat reluarea creşterii economice.
"Importante sunt perspectivele. În consecinţă, chiar dacă România nu va ieşi din recesiune, însă va lua deciziile corecte, cel mai probabil investitorii vor aprecia asemenea decizii, fiindcă vor ajuta la obţinerea de profit în viitor şi vor stimula apetitul faţă de România", a afirmat economistul-şef al ING Bank România.
Şi Florentina Cozmâncă, economist la RBS Bank România, este pesimistă şi anticipează că evoluţia economiei va varia anul viitor între -1% şi 1%, centrul intervalului indicând stagnarea PIB la nivelul din 2010.
Ea consideră că reluarea creşterii economice în 2011 este strict condiţionată de mai mulţi factori, în principal de o eventuală adoptare de noi măsuri de austeritate, ceea ce ar afecta consumul intern, de păstrarea expunerilor principalelor grupuri financiare faţă de România şi de expansiunea cererii externe.
Totodată, economiştii Piraeus Bank România estimează că economia va creşte anul viitor cu 0,6%, dar că un nou val de măsuri de austeritate poate întoarce din drum revenirea economică, aşa cum s-a întâmplat după trimestrul al doilea din 2010.
Economisul-şef al Piraeus Bank, Otilia Ciotău, include printre riscurile pentru realizarea unei creşteri economice în 2011 şi instabilitatea politică, temperarea ritmului de creştere a economiilor statelor europene şi problema datoriei suverane a anumitor ţări din zona euro, care ar putea destabiliza economia UE şi crea dificultăţi de finanţare.
Cei mai optimişti analişti sunt Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, care estimează că economia va creşte anul viitor cu 1,2% şi, respectiv, 1,7%.
"În primul rând scăderea de până acum este prea mare. PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât cel din 2007, în condiţiile în care populaţia a rămas relativ nemodificată. Suntem singurul stat cu scădere economică doi ani consecutiv. În al doilea rând a trebuit să facem consolidare fiscală mult mai dură decât alte state", a răspus Anghel la întrebarea "de ce se vor îndeplini estimările de creştere economică în 2011, după ce în ultimii doi ani acestea nu s-au realizat?".
Pal consideră că estimările de creştere economică pentru 2011 se vor îndeplini întrucât există o imagine mai clară asupra evoluţiilor macroeconomice, economiile europene trec prin perioada de ieşire din criză, iar în România nu se mai anticipează noi şocuri deoarece măsurile ample de ajustare au fost implementate deja.
În ceea ce priveşte 2012, analiştii anticipează că avansul economiei României se va accelera la 2% - 3,4%.
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.
Material de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO