Creşterea preţurilor la carburanţi generează mişcări sociale la nivel mondial

Nemulţumirea faţă de creşterea preţului benzinei este tot mai mare la nivel mondial, după ce barilul de petrol a depăşit 135 de dolari, manifestaţiile şi grevele multiplicându-se în ultima săptămână.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Creşterea preţurilor la carburanţi generează mişcări sociale la nivel mondial

Creşterea preţurilor la carburanţi generează mişcări sociale la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto)

Marinarii pescari francezi, care au obţinut ajutoare guvernamentale pentru a face faţă creşterii preţurilor la combustibil, au avut ecou în Spania şi Portugalia.

Marinarii pescari spanioli au anunţat o manifestaţie la Madrid la sfârşitul lui mai şi au ameninţat că vor opri pescuitul în iunie, dacă nu vor obţine un ajutor. "Cerem măsuri similare celor adoptate în Franţa, cu reducerea taxelor sociale sau a impozitelor", a declarat Jose Antonio Suarez din cadrul asociaţiei armatorilor din Vigo.

În Portugalia, marinarii pescari au anunţat o grevă la 30 mai. "Activitatea noastră nu mai este rentabilă. În trei ani, am suportat numai creşteri ale preţului la carburant fără nici o susţinere din partea autorităţilor publice", a afirmat preşedintele armatorilor din portul Peniche, Humberto Jorge.

În Rusia, cel de-al doilea producător de petrol din lume, şoferii au manifestat sâmbătă în peste 50 de oraşe. Preşedintele asociaţiei pentru apărarea drepturilor şoferilor Viaceslav Lisakov a acuzat Guvernul că impune taxe reprezentând "60 până la 70 la sută din preţul" benzinei şi, în consecinţă, "că profită" de creşterea preţurilor.

Un litru de benzină costa în medie 21,25 de ruble (0,57 de euro) în Rusia la 12 mai, iar un litru de motorină 21,94 de ruble (0,59 de euro), potrivit datelor oficiului federal de statistică Rosstat, publicate în această săptămână. Preţurile au crescut cu nouă, respectiv 12,2 la sută din ianuarie.

Tot în Europa, şoferii de autocar ungari au manifestat vineri şi au ameninţat că vor intra în grevă. Transportul cu autobuzul este cel mai bine dezvoltat în Bulgaria (cu 70 la sută din totalul de călători), atât în interiorul, cât şi în exteriorul ţării, din cauza preţurilor competitive, în timp ce populaţia este cea mai săracă din UE, cu un salariu mediu de 285 de euro.

Preţul motorinei (1,30 euro) este în prezent mai ridicat decât în alte nouă ţări europene, potrivit unui tablou comparativ publicat de presa ungară.

Acesta rămâne totuşi mai mic decât în Italia (1,53 euro), Olanda (1,44 euro), Belgia (1,40 euro), Germania (1,38 euro), Finlanda (1,36 euro) şi Franţa (1,35 euro), potrivit datelor pentru săptămâna 18-24 mai colectate de Uniunea internaţională a transportatorilor rutieri (IRU).

În Asia, numeroase guverne au decis să reducă subvenţiile care permit păstrarea artificială a unui preţ scăzut la carburant.

Autorităţile indoneziene au anunţat miercuri că preţul va creşte cu 28,7 la sută şi nu au exclus vineri ipoteza unei creşteri suplimentare.

"Nu există nici o garanţie" că preţurile nu vor fi majorate, a declarat vicepreşedintele Jusuf Kalla. "Dar acest lucru nu va afecta populaţia săracă", a continuat el.

Indonezia, cea de-a patra ţară de pe planetă după numărul de locuitori, producătoare de petrol, subvenţionează benzina, dar este depăşită din punct de vedere bugetar de creşterea preţului la petrol. Pentru a compensa această majorare, Guvernul intenţionează să distribuie 1,5 miliarde de dolari alocaţii pentru săraci. Dar mii de indonezieni au ieşit pe străzi în această săptămână pentru a cere Guvernului să renunţe la majorarea anunţată.

În India, o creştere a preţului este "inevitabilă" pentru a ajuta întreprinderile publice care vând carburanţi la preţuri puternic subvenţionate, a subliniat ministrul Petrolului, M.S. Srinivasan vineri. Potrivit presei indiene, majorarea ar putea depăşi 20 la sută pentru benzină şi 16 la sută pentru motorină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici