Creşterea preţurilor la energie în Germania obligă guvernul să promită ajutoare. Christian Lindner, ministrul de Finanţe: "Trebuie să facem ceva"
Inflaţia din Germania a rămas aproape de maximele de mai multe decenii la sfârşitul anului trecut, obligând guvernul să promită ajutoare pentru gospodăriile mai sărace, în timp ce preţurile la energie au continuat să crească cu rate de două cifre, relatează Financial Times.
Sursa Foto-Wikipedia Commons
Ritmul anual de creştere a preţurilor în Germania a fost de 5,7% în decembrie, în scădere uşoară de la 6% în noiembrie, care a fost cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990.
Preţurile energiei în Germania au fost cu 18,3% mai mari decât în anul precedent.
Christian Lindner, ministrul de Finanţe al Germaniei, a declarat că noul guvern ia în considerare posibilitatea de a oferi ajutor financiar pentru a compensa creşterea costurilor de încălzire pentru gospodăriile mai sărace în această iarnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
-
Israel şi Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
"Trebuie să facem ceva", a declarat Lindner la o reuniune a partidului său, Partidul Liber Democrat, la Stuttgart. "Promit că, cu mijloacele pe care le am la dispoziţie, vom oferi un astfel de sprijin bazat pe solidaritate pentru oamenii care sunt deosebit de afectaţi."
Franţa, Spania şi Italia s-au angajat deja să ia măsuri similare.
Spirala preţurilor este un subiect sensibil în Germania, care este încă bântuită de hiperinflaţia din anii 1920 şi 1940, care a şters economiile majorităţii oamenilor.
Economiştii se aşteaptă ca inflaţia germană să se estompeze în acest an, pe măsură ce efectul reducerii temporare a taxei pe vânzări, determinată de pandemie, dispare din date. Acest lucru ar trebui să reducă automat cu aproximativ 1 punct procentual creşterea globală a preţurilor începând cu luna ianuarie, estimează aceştia.
Preţurile europene angro la gazele naturale aproape s-au dublat, atingând niveluri record în perioada premergătoare Crăciunului, şi au sărit din nou în această săptămână, după ce livrările din Rusia au încetinit. Blocajele din lanţul global de aprovizionare au provocat, de asemenea, întârzieri şi costuri mai mari pentru producători, ceea ce a dus la creşterea preţului multor bunuri de consum.
Preţurile alimentelor au crescut cu 6%, preţurile serviciilor au crescut cu 3,1%, iar chiriile au crescut cu 1,4%.
Pe parcursul anului trecut, inflaţia germană a fost în medie de 3,1%, cel mai ridicat nivel din 1993 şi în creştere de la 0,5% în anul precedent, când pandemia a provocat o recesiune profundă. Bundesbank şi-a majorat recent prognoza de inflaţie pentru 2022 de la 1,8 la 3,6%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia
-
astăzi, 20:10
Preşedintele PNL explică de ce nu şi-a asumat o candidatură la alegerile prezidenţiale