ANALIZĂ ZF  Creşterea salariului minim, cel mai bun motor de creştere economică. În ultimii 14 ani, politică de majorare a salariului minim a antrenat creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi

Salariul minim net şi salariul me­diu net la nivel naţional au cres­cut de trei ori în lei şi s-au dublat în euro în perioada 2008-2021, iar nu­mărul de angajaţi este mai ma­re cu peste 230.000 de persoane în prezent decât în urmă cu 14 ani, arată datele cen­tra­lizate de ZF

Urmărește
13749 afișări
Imaginea articolului Creşterea salariului minim, cel mai bun motor de creştere economică. În ultimii 14 ani, politică de majorare a salariului minim a antrenat creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi

Salariul minim net şi salariul me­diu net la nivel naţional au cres­cut de trei ori în lei şi s-au dublat în euro în perioada 2008-2021, iar nu­mărul de angajaţi este mai ma­re cu peste 230.000 de persoane în prezent decât în urmă cu 14 ani, arată datele cen­tra­lizate de ZF. În prezent, un angajat cu sala­riul minim câştigă aproape 1.400 de lei net pe lună (faţă de 440 de lei în 2008), iar un angajat cu salariul mediu câştigă aproape 3.500 de lei net pe lună (faţă de 1.300 de lei, cât era în 2008).

„Salariile, şi minim, şi mediu, s-au triplat din 2008 încoace şi acesta este un lucru bun, pentru că aceste creşteri au fost susţinute de companii, companii care au putut să se dezvolte şi să-şi menţină ritmul de producţie. În ciuda faptului că salariile au crescut, şomajul a scăzut. Să nu uităm că au fost ani în care salariul minim a crescut cu două cifre. Acum, în  zonele industriale puternic dezvoltate nu mai există salariul minim, companiile oferă salarii peste acest nivel“, a explicat Florin Godean, country manager al firmei de recrutare Adecco.

Fără excepţie, în fiecare an din perioada 2008 - 2021 salariul minim a crescut, chiar dacă economia a trecut prin două crize – criza financiară din 2008, în care aproape un milion de oameni şi-au pierdut joburile, şi criza sanitară începută anul trecut.

Cel mai puternic ritm de creştere a salariului minim – de 22% – a fost înregistrat în 2015 faţă de 2014. Trei ani mai târziu, la finalul lui 2017, salariul minim a ajuns să reprezinte 46% din salariul mediu pe economie, cel mai ridicat nivel din această perioadă. În prezent, din cauza creşterilor mai reduse ale salariului minim din ultimii ani, nivelul salariului minim „cântăreşte“ mai puţin în raport cu salariul mediu, reprezentând doar 40% din nivelul acestuia.

În prezent, 1,6 din totalul celor 5 mi­lioane de salariaţi din România câştigă salariul minim pe economie.

„Deşi salariile au crescut, în continuare costurile cu forţa de muncă sunt mici, mai e loc de creştere. În fiecare an, bugetele de salarii cresc cam cu 10% în companiile private“, a mai spus Florin Godean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici